Musicalnieuws.nl

Familievoorstelling en ontroerende muzikale vertelling in nieuw seizoen Scapino Ballet Rotterdam

Scapino Ballet Rotterdam opent het nieuwe theaterseizoen met de grote dans- en muziektheaterproductie Song of the dark forest. De voorstelling komt tot stand in samenwerking met het opera- en muziektheatergezelschap OPERA2DAY, het Rotterdamse DoelenEnsemble en vier internationale choreografen.

Met Pinocchio Effect, de tweede productie in het nieuwe seizoen, brengt Scapino voor het eerst sinds de jaren tachtig weer een familievoorstelling op de planken. Pinocchio Effect wordt gemaakt in samenwerking met theatermaker Cecilia Moisio en het Rotterdamse Maas theater en dans. Verder brengt Scapino de voorstelling Origin met werk van toptalenten uit China en Israël en de coproductie HERFST van Ryan Djojokarso.  
Song of the dark forest In Song of the dark forest wordt het tragische en tijdloze lied van de oorlog bezongen. Deze actuele voorstelling, geregisseerd door Serge van Veggel van OPERA2DAY met vier choreografen, laat het aangrijpende verhaal zien van een soldaat, zwevend tussen leven en dood. Hij verlangt terug naar zijn geliefden maar wordt ook achtervolgd door herinneringen aan het strijdtoneel. Muzikaal is een hoofdrol weggelegd voor het werk van Dmitri Sjostakovitsj. In tijden van oorlog en onderdrukking was zijn muziek een bron van hoop en troost. De titel van het vorig jaar gecomponeerde slotwerk ‘Prayer for Peace’ is een waar motto voor de gehele voorstelling. Song of the dark forest wordt uitgevoerd door de volledige groep dansers van Scapino met live zang en muziek door bariton Andrii Ganchuk en het DoelenEnsemble o.l.v. Maarten van Veen.  
Pinocchio Effect Met Pinocchio Effect keert scapino terug naar zijn oorsprong: voor het eerst sinds de jaren ’70 maakt het gezelschap weer een familievoorstelling, voor iedereen van 10 tot 110 jaar. Pinocchio Effect wordt geregisseerd door theatermaker Cecilia Moisio. Zij is een van de vaste makers bij het gezelschap Maas theater en dans dat zich vooral richt op jongeren. Met dans, theater, live video en performances maakt zij met humor en ernst een voorstelling over liegen en leugens. Over wat liegen eigenlijk is en waarom we dat doen. Hoe zowel ouders als kinderen tegen elkaar kunnen liegen – maar ook tegen zichzelf. Wanneer zijn leugens okay en wanneer niet? Cecilia Moisio is in haar voorstellingen op zoek naar wat er achter onze motieven, emoties en gedrag schuilt en wil haar publiek confronteren met onuitgesproken taboes. In 2019 won zij de prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek.  
Origin Origin is een voorstelling met invloeden uit Chinese dans, Israëlische volksdans en moderne dans. Artistiek directeur Ed Wubbe brengt twee choreografen naar Nederland die hun roots hebben in China en Israël. Gong Xingxing behoort tot de nieuwe generatie choreografen in China die op succesvolle wijze moderne dans naar een groter publiek weet te brengen. De Israëlische choreograaf Lior Tavori gebruikt zijn achtergrond in volksdans voor een stuk waar het dansplezier van afspat.  
HERFST HERFST is een coproductie met choreograaf en theatermaker Ryan Djojokarso over afscheidsrituelen in verschillende culturen. Djojokarso maakt voorstellingen voor zowel een jong als volwassen publiek en werkte eerder al samen met Scapino voor de grote zaal productie LIBI. HERFST is een cross-over in dans, (opera)zang, theater en beeld. Liederen en afscheidsrituelen uit de Javaans-Surinaamse, Caribische en Indonesische cultuur vermengen zich met het requiem uit de westerse muziekgeschiedenis.