Musicalnieuws.nl

Expositie 'Real Bodies' geeft unieke kijk op het menselijk lichaam

Deze winter opent het Sportpaleis weer zijn deuren, maar deze keer niet voor een concert van een grote wereldster. De stijlvolle ruimtes van het Hospitality Center doen normaal doenst als VIP-ruimte maar werden speciaal voor de gelegenheid omgebouwd tot tentoonstellingsruimte. De Sportpaleis Group opent de deuren voor de internationale expositie Real Bodies.

De expo loodst bezoekers langs 20 lichamen van echte mensen. In elke ruimte leer je via de goed geconserveerde lichamen een ander thema van het menszijn kennen. Ademhaling, liefde, beweging, denken … allemaal passeren ze de revue. Aan de hand van volledige lichamen, maar ook via doorsnedes en aparte organen krijgt de bezoeker een wetenschappelijke maar toch ook menselijke kijk op de werking van het lichaam. Alles wat je wil weten staat vakkundig uitgelegd op informatieborden doorheen de hele tentoonstelling en wie het Engels niet genoeg machtig is, kan gewoon de bijhorende QR-code scannen en geheel coronaproof naar een Nederlandstalige uitleg luisteren, Daarvoor moet je wel even je eigen koptelefoon meebrengen.
 
De audiofragmenten geven de expo de wetenschappelijke insteek die het nodig heeft. Elk fragment legt op een transparante manier uit waarom voor een bepaalde opstelling van het lichaam op een specifieke doorsnede is gekozen. Dat zorgt ervoor dat Real Bodies het commerciële, vieze en voyeuristische karakter dat je van dit soort tentoonstellingen zou verwachten helemaal verliest. Hoewel de expo op bepaalde momenten confronterend kan zijn, is het zien van al die echte lichamen veel minder 'vies' dan verwacht.
 
De ruimtes zijn slim ingedeeld en geven bezoekers de kans om bepaalde gevoelige delen over te slaan. Zo kun je voorbijgaan aan de ruimte met embryonale en foetale fasen van de mens en kunnen  bezoekers met een gevoelige maag of kinderen er ook voor kiezen om de 'Wünderkammer' over te slaan. In dit rariteitenkabinet worden de onvolmaaktheden van het menselijk lichaam getoond en ondanks dat het hier vooral over wassen replica's gaat, is de raad van de organisatoren om deze ruimte enkel de betreden als je 16+ bent niet geheel onterecht.
 
De expositie is nog te bezoeken in het Antwerpse Sportpaleis tot 21 februari 2021. Om alles volgens de huidige veiligheidsmaatregelen te kunnen organiseren, is een tijdslot reserveren wel verplicht. In de tentoonstellingsruimte kun je op eigen tempo rondlopen en is er genoeg ruimte om op veilige afstand van de andere bezoekers te blijven zonder dat dit afbreuk doet aan de beleving.
Tickets reserveren doe je op http://realbodies.be.

Door Marjolein Schabregs
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025