Musicalnieuws.nl

Evita van Musicalvereniging Z&V

Op zondag 14 april waren wij aanwezig bij de matinee van de musical Evita van Musicalvereniging Z&V. De musical is geschreven door Andrew Lloyd Webber en Tim Rice en ging in 1978 in première.

Een klassieker, die het waargebeurde verhaal vertelt van het leven van Eva Perón, door de Argentijnen liefkozend Evita genoemd. Eva Duarte is een onecht kind met een enorme ambitie. Via de bedden van diverse mannen weet ze zich op te werken van dorpsmeisje via een korte carriere als actrice tot echtgenote van kolonel Juan Perón en first lady van Argentinië. Op haar 33e sterft ze aan de gevolgen van kanker.

De voorstelling vindt plaats in een voormalig autogaragebedrijf midden in Opmeer. De ruimte met een loopbrug die goed dienst doet voor de balkonscene vormt een originele en passende omlijsting van het stuk. Aan de rechterkant van de speelvloer zien we achter een zwart gaasdoek het orkest zitten. Bij het binnenkomen van de zaal lopen er al ensembleleden over het speelvlak. Terwijl de zaal langzaam volstroomt, komen er steeds meer spelers het speelvlak op, waaronder ook een kindercast.

De musical opent met de aankondiging van het overlijden van Eva. Terwijl de Argentijnen bijeenkomen om te rouwen, geeft Che Guevara commentaar op de situatie. Che, gespeeld door Michael Lakeman, zal tijdens de hele musical als verteller fungeren. Bij zijn eerste nummer komt hij, qua spel, nog wat timide over, maar naarmate de voorstelling vordert wordt zijn spel steeds overtuigender. Eva Duarte wordt met klasse en geloofwaardig gespeeld door Cindy Willems die deze pittige rol met uitdagende zangpartijen uitstekend weet te vertolken en Juan Perón, een rol van Peter Jan Moltmaker is een rustige tegenhanger. Speciale vermelding nog voor Norah Jong, die de door Eva weggestuurde maîtresse van Perón speelt in cast B. Zij overtuigde volledig met haar breekbare nummer.

Het ensemble zingt goed en speelt met verve de rollen van dorpsgenoten, stadse mensen uit Buenos Aires, geïrriteerde noblesse en weerbarstige militairen. De choreografieën van Benthe de Wijs worden met enthousiasme uitgevoerd.

De aankleding, make up en haarwerk van de spelers is verzorgd, de militairen en dorpsmensen zien er passend uit en Evita draagt prachtige ensembles en een fantastische galajurk tijdens haar toespraak, waarschijnlijk het meest bekende moment uit de show. De verwachtingen worden hier volledig waargemaakt. Het orkest klinkt als een klok en dirigent Frank Geisink-Brinkhuijsen heeft een aantal arrangementen gemaakt die wonderschoon waren. Regisseur Peter Groenendijk mag trots zijn op zijn spelers.

Wij hebben deze middag zeer genoten van deze show. Evita is op 19, 20 en 21 april nog te zien in het hart van Opmeer en zeker een aanrader. De allerlaatste tickets zijn te reserveren via www.musicalopmeer.nl

Door Sevil Koҫak

Producties Musical 2.0 - 2024/2025