Musicalnieuws.nl

Esmée Dekker maakt hoge verwachtingen waar in My Fair Lady

Na alle mooie recensies te hebben gelezen na de première op 6 november waren wij uiterst nieuwsgierig naar de nieuwe versie van My Fair Lady door De Graaf en Cornelissen Entertainment en op vrijdag 17 november was het eindelijk zover dat MusicalNieuws de show mocht bezoeken.

Vol verwachting zaten wij in de mooie Goudse Schouwburg. Het theater dat al voor het tweede jaar achter elkaar het meest klantvriendelijke theater van Nederland is geworden.

Het verhaal van My Fair Lady is gebaseerd op George Bernard Shaw’s toneelstuk Pygmalion en is bij iedereen bekend: Eliza Doolittle is een jonge vrouw uit de arbeidersklasse die bloemen verkoopt op Covent Garden. Ze heeft weinig manieren en ze praat plat Engels. Op een dag zien Henry Higgins en Kolonel Pickering haar bloemen verkopen op de markt. Higgins gaat een weddenschap aan met zijn vriend kolonel Pickering dat hij erin zal slagen om Eliza in korte tijd niet alleen perfect Engels te leren spreken, maar haar ook de gangbare etiquette in de hogere kringen eigen te maken. Hij slaagt uiteindelijk in zijn opzet, maar tijdens het proces is Eliza zodanig geëmancipeerd geraakt, dat zij aangeeft niet langer afhankelijk te zijn van Higgins en haar eigen weg te kunnen gaan.

In 1954 werd My Fair Lady tot musical verwerkt met de teksten van Alan Jay Lerner en muziek door Frederick Loewe. In deze eerste musical versie speelde de fantastische Julie Andrews de hoofdrol. Na de musical versie werd het verhaal in 1964 verfilmd met de prachtige Audrey Hepburn als Eliza Doolittle. Met de Nederlandse vertaling door Seth Gaaikema werd de show ook in Nederland op de planken gebracht met o.a. Jasperina de Jong in de hoofdrol

Na deze imposante lijst met namen was het de beurt van Esmée Dekker om in de huid van Eliza Doolittle te kruipen en ze deed dit met verve! Dat ze het uiterlijk heeft van de mooie Eliza is voor iedereen duidelijk, maar dat ze ook vocaal prachtig klinkt en de hoofdrol terecht heeft gekregen bewijst ze in deze show.
Naast de getalenteerde Esmée staat een ijzersterke cast met een heerlijke Han Oldigs als de alcoholistische vader Doolittle, die de lachers al gelijk op de hand heeft. Vooral met zijn meezinger “als het ff kan” krijgt hij de zaal al gelijk mee.

In de grotere rollen zien we de overtuigende Chris Tates als professor Henry Higgins, Alfred van den Heuvel als kolonel Pickering, Sjoukje Hooymaayer als moeder Higgins, Ellen Röhrman als Mrs. Pearce en en de uiterst innemende Yoran de Bont als Freddy Eynsford-Hill de bewonderaar van Eliza.

Visueel klopt het plaatje met prachtige kostuums en een uitstekend dansend ensemble. Vooral de Ascott scene met de hoge hoeden is hilarisch. Dit vooral door de gezichtexpressies van alle ensembleleden.

Deze versie van My Fair Lady is genieten en zeer zeker het bekijken waard en brengt het romantische verhaal van Eliza Doolittle naar de 21e eeuw. Wel moeten wij een kanttekening zetten bij de afwezigheid van een live orkest. De muziek is goed ingespeeld maar staat helaas wel op band.

My Fair Lady toert door het land en komt in diverse theaters door heel Nederland. Kijk HIER voor de speellijst.

Kijk HIER voor onze slotapplaus foto’s
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025