Musicalnieuws.nl

Enthousiaste en energieke versie van High School Musical door Daphne Bruineberg Productions

Op 3 november ging in het Castellum theater de voorstelling High School Musical van Daphne Bruineberg Productions in première. Vol enthousiasme en energie is er gewerkt aan deze voorstelling en dat werd bij aankomst in het theater direct duidelijk.In de Foyer wordt het publiek opgehaald door een groep enthousiaste cheerleaders welke ook een spectaculaire opening verzorgen met menselijke piramides en de meest spectaculaire trucs.

High School Musical vertelt het verhaal van de populair basketballer Troy Bolton en de verlegen (lichtelijke nerd) Gabriella Montez.  Zij ontmoeten elkaar op vakantie waar ze meedoen aan een karaokeavond. Het klikt maar ze verliezen elkaar uit het oog totdat ze elkaar na de vakantie op school weer tegenkomen als Gabriella als nieuwe leerling instroomt op East High.
East High is een school vol met kliekjes, zo zijn er de nerds, de sporters, de skaters, de toneelfreaks en het is een belangrijke regel om binnen de gebaande paden te blijven. Maar Troy en Gabriella willen stiekem toch auditie doen voor de schoolmusical, tot grote frustratie van Ryan en vooral van Sharpay.
Troy loopt hierbij tegen een loyaliteitsconflict met zijn team en vader (de basketbalcoach) aan en vraagt zich ook af wat deze droom voor zijn imago zal doen. Gabriella wilt als nieuweling graag nog even onder de radar blijven, maar uiteindelijk besluiten zij ervoor te gaan. In de voorstelling wordt gaandeweg ook bij de andere studenten duidelijk dat onvoorwaardelijke steun aan je vrienden het allerbelangrijkst is, zelfs als zij iets willen doen wat niet in de lijn der verwachting ligt, zoals basketballers die crème brulee bakken en nerds die hiphop dansen.
 
In de rol van Troy zien we Marvin van der Horst; hij zet een mooie combinatie tussen de populaire basketballer en de lieve jongen die stiekem wilt zingen neer. Zijn stem is erg sterk en hij verrast ons een aantal keer met een paar stevige riffs. Zijn acteerwerk is mooi, je ziet hem vechten met zijn twee kanten. Zeker in samenspel met Sara Idrissi Sbai die de rol van Gabriella op zich neemt is het een sterk geheel. Sara laat horen over een zeer heldere stem te beschikken. Het duet ‘toen jij nog ging voor mij is een hoogtepunt van de voorstelling.’
 
In de rollen van Ryan en Sharpay; de theaterdiva’s van de school zien we Mart Gierkink en Amy Schisano; een energiek duo dat goed op elkaar is ingespeeld en vaak de lachers op de hand heeft.
Rowan van Kanten en Guido Dijkstra als goede vrienden van Troy brengen een leuke energie op het toneel en ook zij zorgen vaak voor een komische noot.
 
Het mooie aan de voorstelling is dat iedereen een rol heeft waar hij of zij een moment heeft om het podium te pakken, zo zijn er grotere rollen zoals Kelsi welke zeer overtuigend wordt neergezet door Indra Mathoera of Jacky die wordt gespeeld door Lianne van Maanen maar ook ensemblerollen waar toch iedereen een stempel op kan drukken.
In de auditiescene zien we bjvoorbeeld een toondove jongen die heel graag op toneel wilt, een zangeres met opera ambities en een meisje dat er haar eigen tempo op nahoudt.
De overwegend jonge cast wordt mooi aangevuld door een aantal volwassenen, zoals Erika Vlasman welke de rol van de typische bevlogen theaterdocent mooi invult, of Wim Bleeker die de rol van Coach Bolton zo neerzet als dat je verwacht van een Amerikaanse basketbalcoach.
 
Naast een leuke cast en mooie invulling van alle rollen wordt de voorstelling muzikaal zeer sterk ondersteund door een strak orkest. Ook de choreografieën, het decor, de lichten en de kostuums zijn prima in orde en met deze voorstelling laat Daphne Bruineberg Productions weer zien dat er in het amateurcircuit genoeg talent en kwaliteit zit.
Dat ene vocale slippertje scharen we onder gezonde première spanning en is eigenlijk het vermelden niet waard, want ondanks de jonge cast en beperkte middelen zien we een zeer vermakelijke voorstelling waarbij alle facetten meer dan prima in orde zijn.

Door: Anniek de Wild

Kijk HIER voor ons fotoverslag
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025