Musicalnieuws.nl

Enthousiable toont ware karakter met Jekyll & Hyde

Mijn eerste kennismaking met deze musical was een paar jaar geleden, waarbij de rol van Jekyll en Hyde door twee personen werd vertolkt. Na afloop kreeg ik een tip om de originele registratie met David Hasselhoff te bekijken, want deze twee rollen zijn als een dubbelrol geschreven. Een lichte aarzeling maakte zich van mij meester, want in gedachten zag ik een zwaar behaarde man in een te grote rode zwembroek met reddingsboei over het toneel heen en weer rennen. Onterecht, want hij zette de rol van Dr. Henry Jekyll fenomenaal neer.

Met zo’n zelfde lichte aarzeling reed ik gisteren naar De Binding. Enthousiable is nog een redelijke jonge groep in het Nederlandse amateurlandschap en klassiek drama is toch heel wat anders dan “Ja Zuster, Nee Zuster” en “Pippin”.

Dr. Jekyll (Jorik Buijs) probeert wanhopig een remedie te vinden voor zijn geesteszieke vader. Hij is ervan overtuigd dat hij een medicijn kan ontwikkelen dat het goede en het kwade in elke mens kan scheiden, zodat het kwade vernietigd kan worden. Als hij geen toestemming krijgt om zijn formule te testen op een patiënt, neemt zijn vriend advocaat John Utterson (Oscar Koch) hem mee naar de nachtclub De Rooie Rat. Hier ontmoet hij Lucy Harris (Diana Vermeulen) een prostituee, voor wie hij onmiddellijk affectie voelt. Na dit avondje ontspanning besluit hij de formule op zichzelf uit te proberen. Zijn verloofde Emma (Maryse Swart-Koch) en Utterson blijven hem onvoorwaardelijk steunen, maar zien hem steeds meer veranderen. Het experiment loopt uit de hand als zijn lichaam en ziel worden overgenomen door de duistere en haatdragende Mr. Hyde, die vastberaden is om iedereen te vermoorden die hem ooit heeft tegen gewerkt…

Al na het nummer Vast in het Duister wond Jorik, met zijn prachtige verschijning en mooie stem, het publiek spreekwoordelijk om zijn vinger. Met Hou van Wie Ik Ben overtuigde Maryse met mooi ingetogen spel/zang en ook Oscar gaf zijn visitekaartje weer af met zijn immer warme stem en overtuigend spel. Na Niemand Weet Wie Ik Ben viel het publiek als een blok voor Diana. Wat een powerchick, die zich in deze show ook van haar kwetsbare kant durfde te laten zien. Met Als een Dodelijk Spel kregen Jorik en Diana iedereen op het puntje van hun stoel met verleidelijk spel en dito zang, maar het dak ging er echt af na Jorik zijn vertolking van Confrontatie. In één woord fenomenaal (sorry David)!

Echter ik zou tekort schieten als ik deze prachtige voorstelling alleen maar zou toeschrijven aan solistische prestaties, want zodra het ensemble op kwam veerde het publiek iedere keer weer op. Wat een energie brachten zij mee en dankzij de staging van Sophie van Hecke kregen ze voldoende ruimte om hun talenten te tonen. Ook de kleinere rollen werden met verve vervuld, met name de collega prostituees van Lucy. Ondersteunende rollen, maar zo goed en passievol neergezet!

Speciale vermelding voor de kleding, kap en grime mag ook niet achterwege blijven, want dit was tot in de puntjes verzorgd. Ook het orkest olv Ruud Luttikhuizen, functionele decor, licht en geluid droegen bij aan een prachtig toneelbeeld. Kortom het was geen leuk, maar wel een mooi avondje vertoeven in Zuid-Scharwoude en Enthousiable heeft wederom haar veelzijdigheid getoond. Ik ben benieuwd, waar deze groep ons in de toekomst nog meer mee zal gaan verrassen.

Ineke de Geus

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025