Musicalnieuws.nl

Engelandvaarders Award voor Theater Na de Dam

Woensdag 14 november vond de tweede editie van het Engelandvaarders Gala plaats in Hotel van Oranje in Noordwijk. Tijdens de avond, gepresenteerd door Roos Moggré, werd de Engelandvaarders Award voor Vrijheid en Bevrijding uitgereikt aan Theater Na de Dam. Initiatiefnemers van Theater Na de Dam, Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen, ontvingen de award uit handen van Engelandvaarder Eddy Jonker. Volgens de jury ontvangt Theater Na de Dam de award, omdat zij op onnavolgbare wijze uitdrukking geven aan het belang van herdenken en betekenis geven aan de strijd voor vrijheid en bevrijding. Het gala heeft die avond E 264.000 opgebracht voor educatieprojecten rond WOII.

Award voor Theater Na de Dam
De Engelandvaarders Award voor Vrijheid en Bevrijding wordt jaarlijks toegekend aan bijzondere mensen die een voorbeeld zijn van moed en doorzettingsvermogen. Het doorzettingsvermogen van de Engelandvaarders om het ultieme doel te bereiken, hun eigen vrijheid, maar vooral de bevrijding van Nederland. Een boodschap die vandaag onverminderd belangrijk is. Doorzettingsvermogen dat zo mooi terugkomt in het motto van de Royal Air Force: ‘per aspera ad as tra’, alleen over moeilijke wegen, bereik je de sterren! 

De sculptuur, die de award symboliseert, wordt vanaf 2017 jaarlijks uitgereikt door de organisatie die het Engelandvaarders Gala organiseert, de stichting Engelandvaarders voor Vrijheid en Bevrijding. Dit jaar ontvangen door de initiatiefnemers van Theater Na de Dam, Bo Tarenskeen en Jair Stranders. Theater na de Dam houdt de verhalen en gedachten aan de Tweede Wereldoorlog levend. Op verschillende locaties door heel Nederland zijn er aansluitend op de Nationale Herdenking elk jaar op 4 mei evenementen in theaters, musea of concertzalen. De jury van de Engelandvaarders Award voor Vrijheid en Bevrijding: Lt-generaal bd. Bart Hoitink, Kolonel Talitha Born en voorzitter Anne Cor Groeneveld. 

Veiling Gala E264.000
Onderdeel van de avond was een veiling onder leiding van veilingmeester Jop Ubbens en onder toezicht van notaris Nicole van Smaalen. Op de veiling werden bijzondere en exclusieve items geveild, waaronder een zijden choker, gedragen door wijlen Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld, aangeboden door zijn dochter Prinses Irene. En er waren meer unieke veilingitems, zoals een Aloha Shirtvan wijlen Erik Hazelhoff Roelfzema, aangeboden door de familie. En een familie- of vriendenportret gemaakt door de bekende fotografe Patricia Steur, die die getrouwd was met wijlen Erik Hazelhoff Roelfzema junior, de zoon van Erik Hazelhoff Roelfzema. De totale opbrengst van de avond komt uit E 264.000,-, te besteden aan de beide educatieprojecten van Museum Engelandvaarders en Soldaat van Oranje - De Musical.

Stichting Engelandvaarders voor Vrijheid en Bevrijding
De Stichting Engelandvaarders voor Vrijheid en Bevrijding wil jongeren in staat stellen deel te nemen aan het educatieproject van Soldaat van Oranje – De Musical en hen te verleiden het Museum Engelandvaarders te bezoeken. Op deze manier wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de rol van de Engelandvaarders hierin doorverteld. In het bestuur: Eugenie van Weelde-Jonker, voorzitter Jaap Rosen Jacobson en Eduard Merrett Van Dam.

Meer informatie:
www.engelandvaardersgala.nl
https://soldaatvanoranje.nl/educatie/educatie
http://www.museumengelandvaarders.nl
www.theaternadedam.nl

Producties Musical 2.0 - 2024/2025