Musicalnieuws.nl

EN DE WINNAAR IS… Een voorstelling over scheiden. En waarom kinderen denken dat het hun schuld is

Theatergezelschap BonteHond sprak in mei met leerlingen uit groep zeven van verschillende basisscholen in Almere over schuldgevoel. Iedereen in de klas kende het rotgevoel dat ze schuld noemen, waar je vaak boos en verdrietig van wordt en ook buikpijn van kan krijgen. Bijna iedereen dacht dat als hun ouders zouden scheiden dat het dan hun schuld zou zijn of dat ze er in ieder geval iets aan hadden kunnen veranderen. In hun hoofden hadden ze op dingen waar ze helemaal geen invloed op hebben, zoals scheiden, wel invloed. En leek het ze dus ook logisch dat als dat gebeurde, zij beter hun best hadden moeten doen. Regisseur Judith Faas gebruikte dit onderzoek voor haar voorstelling En de Winnaar is... Een voorstelling over schuldgevoel en scheiden, die 22 september in première gaat.

Iedereen kent het: schuldgevoel. Iedereen heeft wel eens iets kapot gemaakt of iets gedaan waarvan je achteraf dacht ‘dat had ik beter niet kunnen doen’. Dat je dan spijt hebt en je schuldig voelt is wel logisch. Maar vaak voelen we ons ook “gewoon” schuldig. Zonder dat we iets verkeerd hebben gedaan. Zonder dat we iets stuk hebben gemaakt of dat we iets anders hadden kunnen doen. We voelen ons schuldig omdat we ons schuldig voelen en daar kunnen we voor de rest niks aan doen.

De voorstelling En de winnaar is… gaat precies daarover. Het is een groot spektakel in een boksring. Er zijn lichten, er is muziek, er worden grappen gemaakt, er wordt gevochten en er is een prijs. Het lijkt een gewone bokswedstrijd maar dat is niet zo, in de ring wordt een vechtscheiding uitgevochten. Een vader en een moeder gaan de strijd met elkaar aan en het kind staat ernaast. Het kind vecht niet mee en kan helemaal niks aan de wedstrijd veranderen, of misschien toch wel?

En de winnaar is… is een grappige en troostende voorstelling voor iedereen die zich ooit onnodig schuldig heeft gevoeld.

SPEELLIJST

VR 20 SEP Try-out De Voetnoot Almere

ZO 22 SEP Première De Voetnoot Almere

ZO 29 SEP 16:00 Theater De Kampanje Den Helder ZA 05 OKT 19:30 Maas Podium Rotterdam

ZO 06 OKT 15:00 Maas Podium Rotterdam ZO 13 OKT 16:00 De Dansmakers Amsterdam

DO 17 OKT 19:30 Toneelschuur Haarlem

WO 23 OKT 19:30 Stadsschouwburg Utrecht Utrecht

DO 24 OKT 14:30 Grand Theatre Groningen

VR 25 OKT 19:30 Theater aan de slinger Houten

VR 01 NOV 19:30 Theater De Krakeling Amsterdam

ZA 02 NOV 16:00 Theater De Krakeling Amsterdam

ZO 17 NOV 14:30 Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden

CONCEPT EN REGIE: Judith Faas TEKST: Sanne Schuhmacher SPEL: Dionisio Matias, Sabrina NaberMacnack, Eva Zwart MUZIEK: Gery Mendes DRAMATURGIE: René Geerlings REGIEASSISTENTIE: Millie Lijbers LICHTONTWERP: Remko van Wely TECHNIEK: Klim Nelissen PRODUCTIE: Sanne Priem MET DANK AAN: Humanitas, basisschool De Zevensprong, basisschool De Vuurvogel FOTOGRAFIE: Kamerich & Budwilowitz/EYES2

BonteHond maakt beeldend en fysiek theater voor alle leeftijden in theaters en op andere spannende plekken. Vanuit Almere toert het jeugdtheatergezelschap langs theaters, festivals, scholen en bijzondere (buiten)locaties door Nederland, België en steeds vaker daarbuiten. Met publiekswerking en de eigen educatieve leerlijn KIDD bereikt BonteHond ook mensen die niet gauw met kunst & cultuur in aanraking komen.