Musicalnieuws.nl

Emotionele Next to Normal door Theater de Leeuw producties

Theater de Leeuw producties bracht dit jaar het ontroerende verhaal van Next to Normal. Next to Normal gaat over een vrouw met een bipolaire stoornis en de invloed die dit op haar gezin heeft. Tevens komen thema’s als rouw, medicatieafhankelijkheid en eenzaamheid aan de orde. Van 3 tot 7 november speelde deze getalenteerde groep dit rouwe verhaal in theater de Leeuw in Arnhem.

Next to Normal is een Amerikaanse rock-musical met de teksten van Brian Yorkey en de muziek van Tom Kitt. De musical begon in 2008 Off-Broadway, maar werd zo'n doorslaand succes dat ze in april 2009 naar het Broadway Theatre op Broadway verhuisde. De Nederlandse versie van deze ontroerende musical ging op 2012 in première en maakte toen veel indruk. Next to Normal vertelt het verhaal van een op het eerste gezicht doodnormale vrouw, echtgenote en moeder die vecht met een ingrijpende gebeurtenis en de impact daarvan op haar gezin. Een krachtig, innemend en bovenal raak portret van een familie die probeert om te gaan met een pijnlijke situatie die niet ‘normaal’ is, maar wel begrijpelijk.

Het zestal acteurs dat deze moeilijke uitdaging aandurfde zijn allen enorm getalenteerd. Jacqueline van den Berk- Janssen neemt de zware emotionele rol van Diana Goodman op zich. Haar spel is innemend en haar stem klinkt helder. Ondanks de emotionele rol zet zij een hardere versie neer van dit karakter. Iets wat zowel verrassend als verfrissend is. Aan haar zijden zien we Tom van Hek als Dan. Hoewel wij Tom al vaker hebben zien stralen, is dit weer een nieuwe kant die hij ons laat zien. De liefhebbende man die zelf ook zijn emoties de baas probeert te zijn. Dit weet hij op een emotionele en mooie manier neer te zetten. Zijn spel is enorm overtuigend en ook zijn zang is enorm sterk. Hilde de Kok als dochter Natalie verraste met haar prachtige en krachtige klank. De struggles van Natalie weet zij goed over te brengen, waardoor het publiek meeleeft met het tweede kind. Frits Tutuarima neemt de rol van Gabe op zich; de zoon die Diana en Dan al vroeg zijn verloren. De overgang van de ogende onschuldige zoon naar het iet wat sadistische karakter is een mooie interpretatie. Met zijn solo “Ik leef” verrast hij het publiek met zijn geweldige stem. Naast de familie Goodman zien we Tim Klaassen als Dr. Fine en Dr. Madden en Haico Berkelmans als Henry. Beiden weten hun momenten goed te pakken. Zeker de lieve en zorgzame kant van Henry komt in deze versie goed naar boven.

Onder de regie van Marleen van der Loo maakte deze groep hun emotionele versie van deze voorstelling. Door de live muziek onder leiding van Richard Fitzhugh kreeg deze voorstelling vleugels en werden de acteurs naar een hoger niveau getild. Helaas is deze voorstelling niet meer te zien, maar wij kunnen niet wachten op wat deze getalenteerde groep hierna brengt.

Door Jennifer Hoffmann
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025