Musicalnieuws.nl

Emotionele avond met Gare de Lyon

Venmans Productions brengt met “Gare de Lyon” een nieuw Nederlands stuk naar de grotere Nederlandse theaters en MusicalNieuws was aanwezig bij de première op zaterdag 18 maart 2017 in het DelamarTheater.

Reeds tussen 16 april en 4 mei 2016 stond “Gare De Lyon” in het Apollofirst Theater en speelden de twee ervaren GTST-acteurs Jette van der Meij en Bartho Braat de show voor uitverkochte zalen om zo tot een versie te komen die geschikt is voor grotere theaterzalen.
Bijna een jaar later ging de tour op 18 maart van start met de première in de Mary Dresselhuys zaal van het mooie Delamar Theater in Amsterdam.
 
Als het licht uitgaat begint Jette in haar rol als Rachel met het zingen van het lied: “Ich hab dich bloss geliebt” van Herbert Grönemeyer. Met een geëmotioneerde snik in haar stem en tegenspeler Bartho Braat in haar armen zet ze de stemming van de avond. Haar zang is gevoelig en druipt van emoties.
 
Auteur Wies Venmans strandde 40 jaar geleden met haar zoontje op een treinstation en leerde een vrouw kennen die net als zijzelf een Joodse achtergrond had. Haar levensverhaal is Wies altijd bij gebleven en is nu gedramatiseerd in Gare de Lyon, waarin twee jonge geliefden, Rachel en Gérard, afscheid van elkaar nemen op het Gare de Lyon. Zij stapt op de trein naar Marseille om van daaruit per boot te proberen Marokko te bereiken. Hij speelt een belangrijke rol in het verzet en voelt zich verplicht in Parijs te blijven.
Ze maken de afspraak om elke eerste dinsdag van het kwartaal om 12 uur op het station van Gare de Lyon te staan, totdat ze elkaar zouden treffen na de oorlog.
Maar het leven loopt anders. Pas dertig jaar later zien zij elkaar als getrouwde mensen terug. Het weerzien is emotioneel en eindelijk wordt duidelijk waarom ze zo lang van elkaar gescheiden zijn gebleven. Hun hereniging krijgt een dramatische wending als de vrouw een onvoorstelbare ontdekking doet. Gare de Lyon is een stuk over de kracht van de liefde en over de pijn van gemiste kansen.
 
Het verhaal wordt niet geheel chronologisch verteld, Er worden regelmatig sprongen in de tijd gemaakt, waarbij beide spelers meerdere dubbelrollen spelen. Het wijzigen van personage doen zij door slechts het wijzigen van de stem of een kleine toevoeging van een jas of zonnebril. Ondanks dat het slechts een kleine wijziging is, is het personage gelijk geloofwaardig.
Het decor is strak en het enige dat veranderd is de projectie op het scherm op de achterwand. Hier wordt de locatie op duidelijk gemaakt, maar ook worden er historische beelden getoond.
 
Gare de Lyon is een boeiende voorstelling die duidelijk maakt dat het leven onvoorspelbaar is en altijd onvoorspelbaar zal blijven!
 
Gare de Lyon tourt tot 10 mei door het land. Voor de speellijst klik HIER

Voor ons fotoverslag klik HIER