Musicalnieuws.nl

ELF De Musical van Greg & Baud Productions: een perfect familie-uitje deze Kerstvakantie

Zo rond de Kerstdagen is er niets leukers dan de boel even de boel te laten, op de bank te ploffen en lekker een kerstfilm te bekijken. Het enige “probleem” is dat er tegenwoordig al zo veel kerstfilms zijn gemaakt dat je elke dag van het jaar wel naar een andere film kunt kijken en dat de keuze voor de juiste kerstfilm dus geen gemakkelijke is.

In 2003 kwam de film “Elf” uit, met Will Ferrell in de hoofdrol. Het verhaal van Buddy, die als baby per ongeluk op de Noordpool belandt, wordt opgevoed als elf en op volwasssen leeftijd op zoek gaat naar zijn ouders en daarbij het ware kerstgevoel weet over te brengen op zijn omgeving, kreeg in 2010 een musicalversie, die vorig jaar nog te zien was op het Londense West End, met Ben Forster in de rol van Buddy.
 
Greg & Baud Productions is de eerste die ELF De Musical in Nederland opvoert, in een vertaling van Marc-Peter van der Maas. Tot en met zondag 8 januari is deze ultieme kerstmusical nog te zien in het Kwadrant Theater in Zoetermeer. MusicalNieuws bezocht afgelopen vrijdag, 23 december, de première en zag de show een aantal dagen later, op woensdag 28 december, voor een tweede keer.
 
ELF De Musical vertelt dus het verhaal van Buddy, die als baby in de zak van de Kerstman kruipt, wanneer deze speelgoed aflevert aan een weeshuis. Buddy belandt zo op de Noordpool en wordt opgevoed als elf. Als hij ouder wordt en duidelijk wordt dat hij niet over de juiste “elf-capaciteiten” beschikt vindt de Kerstman het tijd om Buddy te vertellen dat hij eigenlijk een mens is en de zoon van Walter Hobbs uit New York. Hij spoort Buddy aan de Noordpool te verlaten en op zoek te gaan naar zijn vader.
 
In New York aangekomen lukt het de wereldvreemde Buddy om zijn vader te vinden, die in eerste instantie niets van hem wil weten. Na een aantal omzwervingen belandt hij uiteindelijk toch bij hem en zijn gezin, bestaande uit vrouw Emily en dochter Michelle. Aanvankelijk gaat dat goed en klikt het met name tussen halfbroer en halfzus. Maar als Buddy een (vermoedelijk) duur en kostbaar manuscript van een kerstverhaal in zijn naïviteit verwerkt tot kunstsneeuw barst de bom en belandt hij weer op straat. Uiteindelijk komt het toch weer allemaal goed tussen Buddy en zijn vader en als hij dan ook nog de liefde van zijn leven vindt staat niets hem meer in de weg om zijn leven in de echte wereld voort te zetten.
 
ELF is een heerlijk en ongecompliceerd kerstverhaal met een goed einde en Greg & Baud Productions weet die sfeer uitstekend over te brengen. Van begin tot eind weet de cast een echte kerstsfeer te creëren met het verhaal van Buddy. De rol van Buddy wordt gespeeld door Ties Brunt, die een uitstekende indruk achterlaat. Hij weet de rol de juiste onbevangenheid mee te geven en zowel zijn spel, zang als dans zijn prima verzorgd. Vanaf het eerste moment van de voorstelling tot het laatste moment weet hij het publiek voor zich te winnen en mee te laten leven met zijn belevenissen.
 
De chemie tussen hem en zijn halfzusje Michelle, zeer verdienstelijk gespeeld door Sanne Veeneman, is duidelijk aanwezig en zorgt voor één van de vrolijke vonken die deze voorstelling nodig heeft. Pieter Heessels - die we eerder zagen als Fagin in Oliver! – neemt de rol van Walter Hobbs op zich. Langzaam zien we hem veranderen van zure man tot iemand die weer oog krijgt voor wat werkelijk belangrijk is in het leven en weer ontvankelijk is voor het ware kerstgevoel. De rol van Emily Hobbs wordt gespeeld door Jojanneke van der Linden die een degelijke prestatie neerzet.
 
De cast van Elf wordt verder gecompleteerd door een uitstekend volwassenen- én kinderensemble. Beide keren zagen wij de Rudolph Kindercast bestaande uit Demi, Maaike, Ted, Sem, Mylène, Sissy, Sanne, Sasja, Loïs en Jenthe. De Frosty Kindercast bestaat uit Demi, Maaike, Ted, Aniek, Renske, Joyce, Esmée, Nienke, Manon en Manon.
 
Het décor (ontwerp: Tjitte J. Meijer) bestaat voornamelijk uit een halve iglo, waarbij met projecties wordt aangegeven waar we ons bevinden.  De scènewisselingen zijn snel en zorgen voor vaart in de voorstelling. Samen met de kostuums (ontwerp Garda van Kampen) vormt het décor de juiste basis voor een heerlijke voorstelling.
 
Met een echt kerstverhaal, een uitstekende cast en prima aankleding is ELF De Musical het perfecte familie-uitje voor musicalliefhebbers (en niet alleen musicalliefhebbers) deze Kerstvakantie. ELF De Musical is nog tot en met zondag 8 januari te zien in het Kwadrant Theater in Zoetermeer. Meer informatie, ook over de kaartverkoop, kun je vinden op www.greg-baud.nl
 
Klik hier voor ons fotoverslag. Wil je meer foto’s zien van ELF De Musical? Kijk dan op onze facebook pagina voor een uitgebreide fotoreportage en vergeet niet onze pagina te "liken".