Musicalnieuws.nl

Eindvoorstellingen Dutch Academy of Performing Arts (DAPA) geven mooi visitekaartje af

De Dutch Academy of Performing Arts (DAPA) is dé theateropleiding die op basis van een specifiek talent een opleiding biedt tot een carrière als professioneel artiest. Op zaterdag 29 juni zagen wij de eindvoorstellingen MT jaar 2 en MUS jaar 3. Met “Oedipus on the Rocks” en “I Wanna Rock” geven de studenten een mooi visitekaartje af.

De avond was verdeeld in 2 delen, voor de pauze het stuk van Mt jaar 2 en na de pauze MUS jaar 3. De beide voorstellingen waren zeker geslaagd. Talentvolle studenten laten zien zowel zelf hun moment te kunnen pakken maar ook dat een groepsverband onwijs belangrijk is in het vak.

DAPA Jaar 2 Muziektheater: Oedipus on the Rocks
Het verhaal van Oedipus was al begonnen lang, lang voordat hij geboren werd. Chryssipus, de zoon van Pelops, verraadde zijn vader door er met Laios vandoor te gaan. Pelops vervloekte Laios. Ook hij zou ooit lijden door zijn zoon. Laios nam het niet zo serieus en leefde vrolijk verder. Hij trouwde een prinses genaamd Locaste. Erfgenamen moesten er komen, maar ze kregen geen kinderen. Het Orakel sprak tot Laios: “Prijs jezelf gelukkig zolang je geen kinderen hebt. Want als je een zoon krijgt zal hij je op een dag vermoorde”. Nooit zal zijn vrouw zijn moordenaar baren. Het verhaal van Oedipus, de ongelukkige, die zijn vader Laios vermooide en zijn moeder trouwde.

Het wat moeilijke en zware stuk komt wat moeilijk op gang waardoor het voor het publiek in het begin wat moeilijk te volgen is, over wie het nou gaat en wie nou wie is. Het spel in deze voorstelling is van een hoog niveau. Jules Galetta als Oedipus is zeker één van de uitblinkers. Zijn spel is mooi en puur, het moeilijke verhaal met de innerlijke gevechten weet hij op mooie wijze over te brengen op het publiek. Het ensemble probeert het publiek mee te nemen in de vraag “Wie ben je” en hoewel het voor het publiek op dat moment wat onduidelijk is wat het met het stuk te maken heeft, wordt dit wel duidelijk wanneer het einde nadert. De muziek van Queen is een leuke toevoeging aan de verhaallijnen. Van het mooie intense “Who Wants To Live Forever” tot een vrolijke meezing versie van “Only The Good Die Young”. Deze studenten hebben zeker een erg mooi stuk neergezet, iets om zeker trots op te zijn.

Cast: Caitlin Renten, Eli van der Horst, Eva Klein, Gwenfyd Hilgersum, Ivo Plompen, Joep Heijkoop, Jules Galetta, Kelly van de Ree, Lotte van der Made, Meia Kannegieter, Naomi Landman, Philine Vergeer, Reno Els, Saartje van Laer en Vera Peetoom
Fotoverslag vindt je HIER

DAPA Jaar 3 Mus :  I Wanna Rock 
I wanna rock speelt zich af tijdens het seks, drugs en Rock ’n Roll tijdperk in het Los Angeles van 1987. Het verhaal wordt verteld door Lonny, manager van The Bourbon Room, de plek waar de meeste actie plaatsvindt. The Bourbon room is een legendarische club waar vele rockbands hun carrière zijn gestart. De Club moet verdwijnen, maar Denise, de eigenaar van de club, denkt dat zij The Bourbon Room kan redden.

I Wanna Rock is bij het musicalpubliek beter bekend als, de op de film gebaseerde musical, “Rock Of Ages”. Bij binnenkomst na de pauze is het toneel volledig volgebouwd met bierkratten en in het midden een bar. Welkom in The Bourbon Room.
De cast is bij binnenkomst nog druk bezig de puntjes op de i te zetten, zo worden er nog druk kratten heen en weer gesjouwd. Het stuk volgt Drew en Sherrie in hun droom om bekend te worden. Ian Vrolijk en Nouria Halling nemen deze rollen op zich en laten beide zien dat ze van goede huizen komen. Vocaal kleuren hun stemmen erg mooi samen, maar ook hun chemie is fijn om naar te kijken. Vocaal is deze groep erg sterk. Solo’s zijn allemaal erg goed maar zeker bij de groepsnummers rocken het dak eraf. Tijdens het eindapplaus werd er omgeroepen dat deze eindejaars allemaal geslaagd zijn. Wij kijken er nu al naar uit om ze in het grote werkveld tegen te komen.

Cast: Angela Pouwels, Daniëlle de Vries, Emma Angenent, Ian Vrolijk, Ismaël berens, Loïs Mulders, Marcela Rocha, Nouria Halling, Ramona van Velzen, Rebecca Brewster, Rochelle Ramos, Rosa Wijsmuller, Shannon Vlielander, Suzanne Hootsmans en Tristan van der Lingen.
Fotoverslag vindt je HIER

DAPA is een opleiding van ROC Mondriaan en de NME foundation. Dankzij jarenlange ervaring staat de NME foundation garant voor zowel de onderwijstechnische expertise als de artistiek inhoudelijke kennis en de koppeling naar de beroepspraktijk via NME events en Harlekijn. DAPA biedt een breed assortiment aan opleidingen van topniveau. Met het unieke opleidingsconcept en het internationale netwerk waarmee stagemogelijkheden worden gerealiseerd, biedt DAPA haar studenten ongekende kansen.

Door Jennifer Hoffmann

Producties Musical 2.0 - 2024/2025