Musicalnieuws.nl

Eeuwig Zomer van Quint: niet iets om zomaar te vergeten‏

Er zijn van die momenten, of zelfs personen, die je het liefst uit je geheugen wilt schrappen. Sophie voegt de daad bij het woord en laat het ‘Riesursj Center’ alle herinneringen aan haar vriend Mark wissen. Als Mark haar daarna tegenkomt in de stad herkent ze hem niet meer. Op zoek naar een instelling die hem kan helpen bij dat plotselinge geheugenverlies van zijn vriendin komt ook hij terecht bij het ‘Riesursj Center’. Daar krijgt hij te horen dat Sophie haar geheugen heeft gewist en Mark besluit om hetzelfde te doen. Mede door knullig optreden van Frederik en Diederik, medewerkers van het centrum die ervoor moeten zorgen dat het geheugen van Mark wordt gewist, gaat het echter mis bij Mark, die bovendien ook nog spijt krijgt van zijn beslissing.

Eeuwig Zomer, met script en regie van Jeroen S. Rozendaal, ging afgelopen woensdag, 11 maart 2015, in première in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel, thuishaven van Jongerentheater Quint. Het stuk is geïnspireerd door de film Eternal Sunshine Of The Spotless Mind. Met het gegeven van twee mensen die op elkaar uitgekeken zijn en zelfs elke herinnering aan elkaar willen wissen weet regisseur en scriptschrijver Rozendaal toch een licht en humoristisch stuk te maken. Dat gebeurt met de nodige kwinkslagen (ook de politieke actualiteit wordt daarbij niet vergeten), het verrassend toevoegen van muziek op momenten dat je het niet verwacht, en met een cast voor wie het stuk speciaal lijkt te zijn geschreven. Daarmee wordt Eeuwig Zomer een éénakter die aangenaam is om naar te kijken.
 
 
De zes-koppige cast bestaat uit Simon Alberts, Dion Berkvens (Diederik en Frederik), Willemijn de Boer (Sophie), Stefan de Roo (Mark) en Ruben de Koning en Anouk van Niekerk (directeur en secretaresse van het Riesursj Center). Alberts en Berkvens kunnen zich helemaal uitleven in de rollen van Diederik en Frederik, het komische duo dat alles fout lijkt te doen dat maar fout kan gaan. In de traditie van andere komische duo’s, zoals Jansen en Janssen (Kuifje) en Laurel & Hardy, onstaan daardoor slapstick-achtige scènes. Prachtig qua spel en beeld is de scène waarin beiden spelletjes spelen op de Xbox van Mark, waarbij nu eens de een en dan weer de ander weet te winnen. Beeld is genoeg om het publiek daarin te boeien.
 
 
De Boer en De Roo hebben een zware taak, als duo dat het ene moment teruggaat in de tijd (en een ‘happy loving couple’ moet uitbeelden) en het andere moment twee personen zijn die elkaar niet kennen. Dat doen ze echter uitstekend, met name in de intieme scènes. Ook De Koning en Van Niekerk zijn prima op hun plek als medewerkers van het Riesursj Center.
 
 
Met Eeuwig Zomer, in combinatie met het eveneens nieuwe De Bunker, toont Quint waar zijn kracht ligt. Vorig jaar zagen we een ander tweeluik (Beatmeisjes en Het Experiment), eveneens geslaagd in opzet. Deze positieve lijn wordt doorgetrokken met de twee nieuwe éénakters, die deze week hun première beleefden.
 
 
Woensdag 1 april is Eeuwig Zomer, samen met De Bunker, nog te zien in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel.