Musicalnieuws.nl

Een en al vrolijkheid bij Goudse Hairspray‏

De musical Hairspray is de tweede productie waarbij iris Performing Arts en Stichting Podiumkunsten Midden Holland de handen ineen hebben geslagen. Was het vorig jaar nog de zware boodschap van de musical Cabaret die te zien was in de Goudse Schouwburg, dit jaar is gekozen voor een boodschap die in een musical vol vrolijkheid is verpakt. Op 26, 27 en 28 juni was deze Goudse Hairspray te zien in de kleine zaal van de plaatselijke schouwburg.

In Hairspray volgen we Tracy Turnblad en haar vrienden. Voor hen is meedansen in de Corny Collins Show, die live op tv wordt uitgezonden, zo’n beetje het hoogst haalbare in hun jonge leven. Als één van de vaste dansers de show tijdelijk moet verlaten vanwege haar zwangerschap grijpt Tracy haar kans en weet zich, ondanks haar mollige uiterlijk, de tv-show binnen te dansen. Daar gaat ze ongewild de concurrentie aan met Amber von Tussle, de dans-ster van de show. Niet alleen op dansgebied, ook Ambers vriendje Link Larkin weet ze uiteindelijk voor zich te winnen. Tussen het verhaal van Tracy door loopt het verhaal van de rassenscheiding, die in die tijdsperiode (begin jaren ‘60) zeer actueel was in de Verenigde Staten. Uiteindelijk loopt alles natuurlijk goed af en weet iedereen, van jong tot oud, elkaar te vinden.
 
 
De creatives van deze vesie van Hairspray hebben gekozen voor een minimaal décor, waardoor de aandacht volledig gevestigd wordt op het verhaal en de spelers. Het is een keuze die goed uitpakt, niet alleen door de prestaties van de cast maar ook door de choreografieën die het podium veranderen in een dansvloer vol vrolijkheid en enthousiasme.
 
 
Stralend middelpunt van dit alles is Estra van Nieuwkoop, die in de rol van Tracy de zware taak krijgt toebeeld om de show te dragen. Dat doet ze met verve, waarbij het plezier van haar gezicht afstraalt. Haar voornaamste tegenspeler is Thijs Snoek in de rol van Link Larkin. Bijna zeven jaar geleden, eind 2008, zag MusicalNieuws Thijs voor het eerst op het podium als Kurt von Trapp in The Sound of Music in het Efteling theater. Ruim anderhalf jaar later zagen we hem in de rol van oudere broer Friedrich in dezelfde musical. Heerlijk om te zien hoe hij zich nu verder heeft ontwikkeld en klaar is voor een nieuwe stap in zijn carrière met de musical Grease.
 
 
Ook Oonagh Evertsz (Motormouth Maybelle) en Emily White (Penny Pingleton) vallen op, met name in hun zangpartijen. Overige hoofdrollen zijn er voor Jeroen Thums, Martijn Gastkemper, Anna-Maria Schwarze, Mariska de Heer, Petra van Noort, Erik Zeegers, John Tagba en Mellody Angela. Samen met het ensemble maakten zij van Hairspray een vrolijke musical, waar het plezier van afspatte en het onmogelijk was om de zaal te verlaten zonder glimlach op het gezicht.
 
Het ensemble van Hairspray werd gevormd door Boy janmaat, Charlotte Ha, Dominique van Eekelen, Esmeralda van der Weide, Elora Kroon, Josina ter Maat, Bas Mastboom, Janine van Nielen, Anouschka Marinus, Rozemarijn Vleugel, Davinia Hitipeuw, Linde van Melsen, Tanya Knijf en Priscilla Portier.
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025