Musicalnieuws.nl

Echte robot speelt hoofdrol in nieuwe productie Theater Sonnevanck en Silbersee

Na de succesvolle coproducties Wij gaan op berenjacht (2014) en Lev (2019) bundelen Theater Sonnevanck en Silbersee dit najaar opnieuw hun krachten. In samenwerking met Universiteit Twente presenteren zij Ravi de Robot (5+), een muzikale familievoorstelling over een bijzondere vriendschap binnen een merkwaardig gezin. In de hoofdrol een echte robot die ontwikkeld werd door robotbouwer Edwin Dertien.

Daniël van Klaveren (artistiek directeur van Theater Sonnevanck) schreef een nieuwe tekst en doet de regie en componist Jonathan Bonny is verantwoordelijk voor de muziek. De rollen worden gespeeld en gezongen door Yung-Tuan Ku, Marcel Osterop, Whitney Sawyer, Georgi Sztojanov en Ravi zelf. Een avontuur waarin de wereld op z’n kop staat en je nauwelijks nog ziet wie wie bestuurt… Ravi de Robot gaat op zaterdag 8 oktober feestelijk in première in Theater Sonnevanck in Enschede en is daarna t/m 27 november 2022 te zien in theaterzalen in heel Nederland.

Zingende robothuisdieren en dansende apparaten
‘Het huis van Sas en haar vader zit vol gadgets. De ochtendkrant leest zichzelf voor, de koelkast komt de drankjes brengen, de prullenbak ruimt de rommel op en zet zichzelf iedere woensdag buiten. Alles in huis beweegt vanzelf. Hartstikke handig. Maar Sas mist iets: een vriend. Met haar vader kan ze er niet over praten. Die zit de hele dag achter zijn computers te beeldbellen. Alles verandert wanneer ze thuiskomt met Ravi. Niet zomaar iemand, want Ravi is een robot met een eigen wil. Hondsbrutaal, eigenwijs en vanaf nu haar beste vriend. Sas en Ravi zijn altijd samen, een onafscheidelijk duo. Haar vader wordt er gek van. Wat
moet hij met dit nieuwe gezinslid? Want laten we eerlijk zijn… robots leven toch niet? Of wel soms?’

Speciaal voor deze voorstelling ontwierp scenograaf Morgana Machado Marques een ingenieus decor dat volledig duurzaam geproduceerd wordt.

Robotbouwer Edwin Dertien
Dr. Ir. E.C. Edwin Dertien is initiator van het Robot Theater Lab. Een platform voor experimenten en uitwisseling van kennis over technologie, met als doel meer robotica in te zetten in het theater. In samenwerking met Universiteit Twente bouwde hij voor Theater Sonnevanck en Silbersee een expressieve robot. Dankzij de verscheidenheid aan functionaliteiten is Ravi een volwaardig castlid dat gedurende de voorstelling bestuurd zal worden door Edwin zelf.

Over de makers
Theater Sonnevanck is een van de grote professionele jeugdtheatergezelschappen van Nederland en maakt muziektheater voor kinderen, jongeren, hun familie en vrienden. Avontuurlijk theater over thema’s die nú spelen. Toegankelijk en kleurrijk, vol humor en livemuziek. De afgelopen jaren vielen meerdere producties in de prijzen.

Silbersee is een caleidoscopisch gezelschap rondom zanger en boerenzoon Romain Bischoff. Geworteld in opera, maar met de ramen en deuren wijd open voor eigenzinnige talenten uit de meest uiteenlopende genres en disciplines. Met de stem als oer-instrument geeft Silbersee klank aan dat wat gehoord moet worden. Silbersee streeft ernaar in 2027 een klimaatpositief productiehuis te zijn.

Colofon:
Tekst & regie: Daniël van Klaveren | Muzikale compositie: Jonathan Bonny | Muzikale dramaturgie: Romain Bischoff | Spel, zang & muziek: Yung-Tuan Ku, Marcel Osterop, Whitney Sawyer, Georgi Sztojanov en Ravi | Scenografie & kostuums: Morgana Machado Marques | Ontwerp, bouw & besturing robot: Edwin Dertien | Acteurs op film: Quiah Shilue, Juul Vrijdag | Lichtontwerp: Jeroen Smith | Geluidsontwerp: Maurits Thiel | Dramaturgie: Michiel Bijmans | Regie assistentie: Lotte Oostenga | Techniek: Tom de Haas, Christian Toonk en Jeroen van Terheijden | Coproductie: Theater Sonnevanck & Silbersee, in samenwerking met Universiteit Twente | Beeld: Benning & Gladkova

Producties Musical 2.0 - 2024/2025