Musicalnieuws.nl

Drs Down laat niemand onberoerd!

Het inspirerende verhaal van Pablo Pineda-Ferrer, een jongen met het syndroom van Down, die een universitaire graad heeft gehaald, werd door Ivo Niehe al in de TV Show onder de aandacht gebracht.

Maar ook inspireerde het verhaal Ivo Niehe zoveel dat hij in de pen kroop en hiermee zijn debuut maakt als scenarioschrijver. Op woensdag 23 augustus 2017 was de première van deze ontroerende voorstelling.
De voorstelling vertelt het verhaal van Lucas een jongen met het syndroom van Down en zijn familie: het bonuskind van vader Victor en moeder Maria wordt niet zoals elk kind, want hun kind heeft een chromosoom teveel…
Vader reageert oppervlakkig en noemt Lucas o.a. zijn “chromozoon”.
Moeder daarentegen gelooft in haar zoon en zet alles in het werk om Lucas op de school te krijgen waar hij wilt en geeft hem dagelijks bijles. Vriend Tom is de steun en toeverlaat van Lucas en staat onvoorwaardelijk achter hem.
De oudste zoon Daniel moet het hierdoor met minder aandacht, dat maakt hem uiteraard jaloers.
Lucas wordt ouder en krijgt interesse in meisjes, en met name in zijn klasgenote Eva.
Hoe zal dit zich allemaal gaan ontwikkelen?

De voorstelling zit vol clichés en uitspraken van mensen die men vaak maakt en/of voorbij hoor komen. Prachtig is hoe Niehe samen met Haye van der Heyden deze uitspraken in de voorstelling verwerkt hebben.
Er wordt ook heel goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden van fimschermen en van het ensemble. De choreografieën van Lucia Marthas zijn om te smullen en de dansers moeten flink aan de bak om deze goed uit te voeren, maar het lukt ze!

De muzikale stukken zijn ontroerend en worden prachtig uitgevoerd door de cast, bestaande uit  Anne-Mieke Ruyten, Hugo Haenen, Gijs Stallinga en Sanne van Veen. De cast is niet alleen vocaal sterk, ook in het spel nemen ze je stuk voor stuk mee in hun verhaal.

Nando Liebregts als Lucas en Rutger Messerschmidt als vriend Tom doen het geweldig, zowel op het scherm als op het toneel. Ze zijn enorm innemend en krijgen veel sympathie en steun van het publiek.

Kortom Drs. Down ontroert en is een absolute aanrader. Voor kaarten kijk op: https://www.ntk.nl/voorstelling/drs-down
Ons  fotoverslag vind je HIER.
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025