Musicalnieuws.nl

Dr. Miracle's Last Illusion: een heerlijk op smaak gebracht pasteitje

De openingsscène van Dr. Miracle’s Last Illusion van OPERA2DAY maakt meteen duidelijk wat zijn laatste truc is. Alleen het hoe en waarom ontbreekt nog, maar dat wordt duidelijk in het verdere verloop van de voorstelling. Eén vraag wordt daarbij niet beantwoord: is Dr. Miracle nou een illusionist met een obsessie voor de dood of is hij een ordinaire seriemoordenaar?

Dr. Miracle’s Last Illusion vertelt het verhaal van Dr. Miracle, een illusionist met een reizend theater, dat niet zou misstaan op De Parade. Als door pech zijn truc met een uit het publiek gehaalde dame mislukt doordat hij haar werkelijk doorboort met een zwaard, raakt hij geobsedeerd door wat hij meent te zien: een glimp van het hiernamaals. Hij verzint manieren om dichter bij het hiernamaals te komen door vrouwen vanuit het leven te leiden naar de dood. Daarbij wordt de manier waarop hij dat probeert te bereiken steeds extremer. Wat hij zoekt blijkt onvindbaar en uiteindelijk rest hem nog maar één optie: zijn laatste truc. Daarbij wordt hij mede gedreven door de vrouwen wier leven hij ontnam.
 
De Koninklijke Schouwburg van Den Haag was geheel in de sfeer gebracht van deze intrigerende voorstelling. Het publiek moest het pand binnen via een tent, en in elke ruimte van de schouwburg was iets georganiseerd dat in het teken van de voorstelling stond. Tijdens de voorstelling zelf had het publiek echter alleen nog maar oog voor het morbide verhaal van Dr. Miracle (gespeeld door de illusionist Woedy Woet) dat van begin tot eind boeide. Een mengeling van opera, illusies en ballet (uitgevoerd door Violet Broersma met choreografie van Thom Stuart van De Dutch Don’t Dance Divison), samengepakt in een verhaal vol horror.
 
Prachtig vormgegeven, waarbij onder meer het mobiele theater in positieve zin opviel. Ook de zang, uitgevoerd door Lucie Chartin, Kristina Bitenc en Martina Prins was uitstekend verzorgd. Voor deze voorstelling zijn delen van opera’s (van o.a. Verdi, Stravinsky en Wagner) samengevoegd tot een nieuw geheel. Een werkwijze die in de 18e eeuw de gewoonste zaak van de wereld was en door de Italianen ‘pasticcio’ werd genoemd. Een pasteitje, dat door OPERA2DAY, De Dutch Don’t Dance Division en het New European Ensemble, uitstekend op smaak is gebracht.
 
Dr. Miracle’s Last Illusion is van 5 tot en met 11 september weer te zien in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. Van 3 februari 2017 tot en met 12 april 2017 is de oorstelling in diverse theaters in het land te zien. Meer informatie, inclusief speellijst, kun je vinden op www.opera2day.nl
 

 

 
Musical 2.0 audities juni 2024