Musicalnieuws.nl

DOS wederom ijzersterk dit keer in Into The Woods

Into The Woods is één van de meest geliefde voorstellingen van Stephen Sondheim. De combinatie van de bekende sprookjes van Assepoester, Roodkapje, Sjaak en de bonenstaak en Rapunzel is steeds weer een lust voor het oor. Musicalvereniging DOS speelt haar versie van deze show die op zaterdag 2 november in première ging in het Polanentheater in Amsterdam en MusicalNieuws was hierbij aanwezig.

Into the Woods heeft niet alleen de prachtige liedteksten en muziek van Stephen Sondheim, maar ook een sterk script van James Lapine.Gebracht in de Nederlandse vertaling van Koen van Dijk.

In de musical lopen verhaallijnen en personages van verschillende bekende sprookjes van de Gebroeders Grimm door elkaar. Zij vormen samen met nieuwe elementen een verhaal over een Bakker en zijn vrouw, die een kind wensen. De Heks in het verhaal heeft echter een vloek over hen uitgesproken, waardoor ze onvruchtbaar zijn. Volgens de Heks zal de vloek pas opgeheven worden als zij in het woud vier voorwerpen verzamelen: een melkwitte koe, het vlasblonde haar, de bloedrode mantel en een glazen muiltje. Maar in het woud ontdekken zij Sjaak (van de bonenstaak), Rapunzel, Roodkapje en Assepoester die hun eigen wensen proberen te vervullen. Ze komen tot het inzicht dat het nastreven van hun wens gevolgen heeft voor de anderen en staan voor de keuze: in hoeverre is het vervullen van hun eigen wens belangrijker dan de verantwoordelijkheid voor het welzijn van anderen? En is dat waar ze zo vurig wensen wel hetgeen waar je naar op zoek bent?

Dat deze groep talentvol is hebben we de afgelopen jaren al mogen ervaren. En ook deze productie is weer van een hoog niveau. Het simpele decor geeft een goede basis voor de spelers om het verhaal te vertellen. Doordat het decor verschillende hoogtes heeft, geeft het een extra dimensie aan het verhaal en wordt het gehele plaatje super mooi om te zien.

De moeilijke muziek van Sondheim is een uitdaging voor elke groep die zich er aan waagt. Deze groep laat zien vocaal zeker van grote klasse te zijn. John Coppens als de bakker is zeker één van de uitblinkers in dit geheel. Zijn spel is ijzersterk, maar ook vocaal staat hij z’n mannetje. Zijn vrouw wordt gespeeld door Liduine Sinnema. Hun samenzang is erg fijn om naar te luisteren, maar ook hun samenspel is erg leuk om naar te kijken. Loes van der Laan neemt de moeilijke rol van de heks op zich. Ze grijpt deze rol met beide handen vast en heeft hem op geheel eigen wijze neergezet. Vocaal zeker een stabiele factor in deze groep. 

Arne Borst en Brittany Sanders nemen de rollen van Sjaak en Roodkapje zien. Beiden spelen deze rollen erg geloofwaardig en weten hun talenten goed te benutten. Renée Valkenburg is de moeder van Sjaak op een geheel eigen manier. Haar spel is wat lief, wat wij bij deze rol niet gewend zijn. Maar wat wel een leuke nieuwe invulling is van deze rol. Assepoester wordt gespeeld door Ootje Bruinsma. Haar mooie hoge stem komt in deze show goed uit de verf. Zij wordt bijgestaan door Arda Paap en Eric Klaver als haar Stiefmoeder en Stiefzus Lucinda. 

Vincent Jagers en Ronen Brilleslijper nemen de komische rollen van de prinsen op zich. Beiden hebben de lachers op de hand. Hun samenzang klinkt fantastisch maar ook solo staan zij hun mannetje. De leuke maniertjes van Vincent als de prins van Assepoester zijn super grappig en geven dit karakter een duidelijke identiteit. Beiden mannen hebben nog een dubbelrol, zo is Ronen ook te zien als Stiefzus Florinda, en is Vincent te horen en zien als de Wolf. De verteller van dit verhaal wordt gespeeld door Edgar van de Pas. Zijn spel is sterk, en ondanks de monologen wordt het niet één moment saai. De overige rollen van Lakei/Grootmoeder en Raponsel/Assepoesters moeder worden gespeeld door Audrey Marchelinus en Hanneke Hoogendoorn. Beiden weten ondanks hun kleine rollen toch steeds de aandacht op te eisen.

De regie was (helaas voor de laatste keer) in de handen van Bernd Duenk. Zijn regie is altijd van hoog niveau en ook deze keer staat het weer als een huis. De gehele cast helpt ook mee achter de schermen en dat maakt deze club een mooie éénheid, wat weer terug te zien is op het toneel.

De groep is verdeeld in twee casten. Bij deze voorstelling mochten wij genieten van cast Goudlokje. Zij spelen hun laatste voorstelling a.s. zaterdag 9 november om 20.00. De cast van Sneeuwwitje speelt nog op vrijdag 8 november om 20.00 en 9 november om 14.00.

Door Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag en hou onze facebook in de gaten voor meer foto's

Producties Musical 2.0 - 2024/2025