Musicalnieuws.nl

Dominic Seldis presenteert het Tsjaikovski Bal in Koninklijk Instituut voor de Tropen

Primeur optreden Concertgebouw Kamerorkest met de Junior Company van het Nationale Ballet in ode aan Russische componist

Dominic Seldis presenteert op zaterdag 15 juni het Tsjaikovski Bal in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Organisator Tatiana Chevtchouk brengt met het bal een ode aan de Russische componist uit de tweede helft van de 19e eeuw. Het bal waarop het publiek in kostuum uit die tijd gekleed is, bestaat uit verschillende onderdelen voor jong en oud: uiteraard is er veel muziek van Tsjaikovski, naast verhalen over de Russische componist en workshops over etiquette, historische dansen en decoratieve kunst aan het Russische hof. Uniek is het eenmalige gezamenlijk optreden van Het Concertgebouw Kamerorkest met de Junior Company van het Nationale Ballet. De Britse Seldis, aanvoerder van de contrabassen van het Koninklijk Concertgebouw Orkest en jurylid van het populaire tv-programma Maestro, zal de hele dag als presentator aanwezig zijn. De kaarten zijn te koop via de site www.tsjaikovskibal.nl

Dominic Seldis:
“Ik kan niet wachten om alle gasten te verwelkomen op dit muzikale sprookje. Tsjaikovski behoort tot een van mijn favoriete componisten en het is geweldig om te zien dat jong en oud de kans krijgen om deze geliefde componist zo goed te leren kennen."

Tsjaikovski Bal
Op 15 juni 2019 verandert het KIT in de wereld van de Russische componist Tsjaikovski (1840-1893). Bezoekers gaan terug in de tijd en kunnen luisteren naar zijn muziek, en genieten van ballet, theater, zang, dans. De bezoekers wordt gevraagd kostuums uit de 19e eeuw te dragen. Ze worden met koets en paarden naar de hoofdingang van het KIT gebracht. Na hun spectaculaire ontvangst wacht hun een programma dat hen meeneemt naar het Rusland uit de tijd van Tsjaikovski. In het middagprogramma zijn speciale activiteiten voor kinderen en hun ouders. In alle stijlkamers en zalen van het KIT is iets te beleven; muziektheater, dans, etiquette lessen en optredens. ’s Avonds kan er in de marmeren hal gedanst worden op live muziek. Hoogtepunten zijn de optredens het Concertgebouw Kamerorkest samen met de Junior Company van het Nationale Ballet, het optreden van de Russische volksgroep Radovesj en celliste Lidy Blijdorp.

Tatiana Chevtchouk
Organisator en artistiek leider Tatiana Chevtchouk zet zich in om kinderen bekend te maken met klassieke muziek. Ze geeft op haar eigen pianoschool Crescendo Music Amsterdam pianolessen, is artistiek leider van het jaarlijkse openluchtfestival Klassiek op het Amstelveld in Amsterdam en organiseert regelmatig culturele evenementen voor jong en oud. Ze vindt het belangrijk dat kinderen, maar ook volwassenen kennis maken met de achtergrond van bekende componisten uit het verleden. Twee jaar geleden bracht ze een ode aan Mozart met ‘Mozart Leeft ‘op Slot Zeist. Dit jaar staat Tsjaikovski centraal. Jong en oud kennen zijn muzikale verhalen en herkennen zijn muziek (o.a. Het Zwanenmeer, Doornroosje en De Notenkraker). De muziek van Tsjaikovski is gebruikt voor veel kindervoorstellingen en films. Ondanks de bekendheid van de melodieën, weet niet iedereen dat deze muziek al zo lang geleden is gecomponeerd door de Rus Pjotr Tsjaikovski. Met het Tsjaikovski Bal krijgt het publiek de kans Tsjaikovski te ‘ontmoeten’ en zijn leefwereld te leren kennen. Op dit unieke evenement worden de gasten letterlijk ondergedompeld in de tijd van Tsjaikovski met alle facetten daarvan.