Musicalnieuws.nl

Doe mee en geniet van de Rocky Horror Show

Genomineerd voor 5 Tony Awards, is de ROCKY HORROR SHOW wereldwijd een fenomeen en een absolute must-see! Een avond vol onweerstaanbare rock muziek waarbij stilzitten onmogelijk is. Een avond waarop eindelijk alles weer mag. De wereldhit komt voor het eerst naar Nederland, op donderdag 29 juli beleefde deze hysterische musical zijn première in het Internationaal Theater Amsterdam.

Het pas verloofde stel Brad en Janet raakt verzeild in de wereld van de bizarre dokter Frank-N-Furter en zijn volgelingen. De stormachtige avond ontaardt in een regelrechte libidotest waarbij seksuele escapades vele grenzen doen vervagen. ‘Don’t dream it, be it’.
De eerste musical in de jaren zestig die toen al stond voor diversiteit en het aandurfde vrije seksualiteit uit te beelden. De show is een hysterische parodie op de klassieke science fiction- en B-horrorfilms en kent een lange traditie van heftige interactie met het publiek, met cult-hits als ‘Let’s do the time warp again’. Speciaal in het teken van de pride beleefde Rocky al eerder zijn première in Amsterdam voordat ze in september beginnen aan hun tour.

De volledige cast van de Rocky Horror Show is geweldig. Van begin tot eind staat het als een huis. Het enthousiaste publiek geeft de cast zichtbaar vleugels en tilt ze naar een nog hoger niveau. Samir Hassan en Esmée Dekker als Brad en Janet zijn een enig paar om naar te kijken. Beiden beschikken over een enorme fysieke komedie die we nog niet eerder van hen zagen. Ellen Pieters en Ramond Kurvers spelen broer en zus, Magenta en Riff Raff. De vage types zijn iets waar deze ras-acteurs goed hun tanden in konden zetten en hebben het beiden naar hun hand gezet. Met hun scherpe komedie en heerlijk energie weten ze het publiek volledig in te pakken. 

Sven Ratzke maakt zijn ‘big entrance’ als Frank-N-Furter volledig in stijl. Vanaf het eerste contact met het publiek, weet men dat het goed komt. Met ‘Sweet Transvestite‘ kan hij gelijk laten zien wat hij in huis heeft. Zowel komisch als vocaal. Dit hoge niveau houdt hij dan ook de gehele voorstelling vol en het publiek eet uit zijn hand. Yoran de Bont speelt Rocky, de schepping van Frank. En wat voor één. Er zo uit zien, fysieke uitdagingen ondergaan en dan ook nog vocaal zo sterk zijn, dan moet je wel van hele goeie huize komen! Barry Beijer speelt de dubbelrol van Dr. Scott en Eddie, iets wat beiden nog niet in zijn repertoire voorkwamen. Maar van rockende junk tot wetenschapper, hij kan het allemaal en weet beide erg overtuigend neer te zetten. Logisch dan ook dat Sabine Beens in de rol van Colombia fan is van deze Eddie. Sabine kennen we als een ras comédienne. Alles wat zij speelt, doet zij met volle overtuiging en heeft altijd gelijk de lachers op de hand.

Erik Brey heeft als de verteller van dit bizarre verhaal, de taak om het publiek de goede richting op de sturen. Zijn fijne vertelstem maakt hem de uitgelezen persoon voor deze rol. En wanneer je dan ook nog een komische timing hebt waar men u tegen zegt, dan pas je echt perfect in deze voorstelling.

Deze fantastische cast wordt bijgestaan door een net zo geweldig ensemble bestaande uit Bob van de Weijdeven, Isabel Diaferia, Jary Sluijter en Anna Joan. Als transilvanian kunnen zij allen heerlijk los gaan en het plezier spat er werkelijk vanaf. Ook zij weten het publiek te bespelen en krijgen iedereen mee met de Time Warp, waardoor de hele zaal samen mee kan genieten van de heerlijke choreografie van Chiara Re. 

Deze ‘Nederlandse’ versie, vertaald door Jeremy Baker, is meertalig. Zo zijn o.a. de nummers Time Warp en Hot Patootie geheel in het Engels en andere nummers deels. Ook in de dialogen wordt naast het Nederlands soms met talen ‘gespeeld’, iets wat zeker een leuke toevoeging is aan dit toch al dubieuze verhaal. Het decor is zeker een leuke verandering, weer eens wat anders dan een grijs laboratorium. Naast een geweldig decor zijn ook de kostuums (bedacht door Arno Bremers) briljant. Alles past goed bij elkaar maar ook individueel zijn de karakters goed weergegeven. 

De ROCKY HORROR SHOW is in de loop der jaren uitgegroeid tot een wereldwijde absolute must-see en heeft een lange traditie van interactie met het publiek opgebouwd. Iets waar ons kleine landje zeker niet voor onder doet. Met een geweldige cast, een heerlijke live band en een goeie dosis attributen kan iedereen gegarandeerd zijn van een heerlijke avond. Een avond waarop alles mag! De Rocky Horror Show is nog tot 31 juli te zien in het Internationaal Theater Amsterdam, waarna ze een korte pauze nemen en in september beginnen met hun echte tour die door loopt t/m januari. Kaarten zijn te verkrijgen via https://www.degraafencornelissen.nl/agenda?productie=666 en voor de nodige voorbereiding kunt u terecht bij de heuse survival gids https://www.degraafencornelissen.nl/rocky-horror-survival-tips/

Door Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025