Musicalnieuws.nl

Diana & Zonen zet je op het verkeerde been

Na de vele boeken, artikelen, documentaires, tv-series, films, biografie├źn en zelfs een toneelstuk is er nu ook een musical over Diana, Prinses van Wales.

Het nieuwste project van MediaLane ging al op 12 september in première met een verrassende Marlijn Weerdenburg als vertolkster van Lady Di. De 38-jarige actrice deelt de hoofdrol in Diana & Zonen met Brigitte Heitzer en die zag Musicalnieuws vorige week schitteren op het toneel van het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Diana & Zonen vertelt niet het levensverhaal van de Prinses van Wales, dus geen scènes van een sprookjeshuwelijk, van buitenechtelijke relaties of van de tragische afloop op 31 augustus 1997. De musical heeft een heel ander intiem thema dan de titel en de commercial (een moeder die vecht voor het geluk van haar kinderen) doet vermoeden.

Diana & Zonen gaat over een moeder die haar opvoeding nooit heeft kunnen afmaken. Over een moeder die te snel haar kinderen heeft moeten loslaten. Over een moeder die haar kinderen nooit heeft zien opgroeien in de mannen die ze anno 2021 zijn. De musical schakelt tussen het stormachtige liefdesverhaal van Diana en prins Charles in het verleden en het turbulente liefdesleven van haar zoon prins Harry en zijn toekomstige vrouw Meghan Markle in het heden.

Het verhaal wordt verteld door Diana uit de dood terug te laten keren. Ze kijkt als een geestverschijning naar haar worstelende zonen: Harry (een prins, verliefd en opgejaagd) en William (een troonopvolger, gevangen in zijn toekomst). De gelouterde Brigitte Heitzer zet een ijzersterke Diana neer. De 42-jarige
Limburgse is gepokt en gemazeld in het musicalwereldje en brengt veel ervaring met zich mee. Na Evita en Marilyn Monroe mag Heitzer opnieuw een sterke persoonlijkheid spelen en dit gaat haar uitermate goed af. Muzikaal niets op aan te merken en ook qua spel geen enkele wanklank.

Freek Bartels kreeg voor de rol van Harry rossig haar en raakt zoals gewoonlijk iedere noot. Net als zijn toneelbroer Jonathan Demoor, die een wat mindere felle William speelt. ‘Jonkie’ Danique Graanoogst als Meghan Markle houdt zich goed staande tegenover de musicalveteranen. Gerrie van der Klei zorgt als Camilla Parker Bowles, de tweede echtgenote van prins Charles, voor een welkome komische noot in de toch wel zware kost. Haar zang en oneliners geven wat broodnodige verlichting in Diana & Zonen.

Alles bij elkaar opgeteld laat Diana & Zonen echt een indruk achter. Wat had Diana haar zonen meegegeven als ze niet zo jong op tragische wijze was overleden? We zullen het helaas nooit weten….

Kijk HIER voor ons fotoverslag