Musicalnieuws.nl

Debuutvoorstelling Janneke de Bijl op TV: zo 15/8, 22:40, BNNVARA, NPO3

‘Dit is negativiteit waarvan je vrolijk wordt’, schreef De Volkskrant over Janneke de Bijls debuutprogramma Zonder zin kan het ook, dat aanstaande zondag op televisie te zien is.

In 2017 won De Bijl de jury- en publieksprijs van Cameretten. Dé aanleiding om de planken op te gaan met haar eerste avondvullende voorstelling; Zonder zin kan het ook. Na een try-outtournee ging deze voorstelling eind 2019 zeer succesvol in première. Helaas heeft Janneke haar voorstelling niet zo vaak heeft kunnen spelen als de bedoeling was; de reden is bekend. Gelukkig is het in juli 2021, in Stadsschouwburg Utrecht, gelukt om de voorstelling nog een keer te spelen voor een klein publiek met een flink aantal camera’s. Het resultaat daarvan is zondag te zien op NPO3.

‘Een openhartig statement tegen sociaal wenselijke verwachtingen’, schreef de Telegraaf over Zonder zin kan het ook. Janneke studeerde af als filosoof maar besloot het daarna over een andere boeg te gooien en deed succesvol auditie bij stand-up collectief Comedytrain. In haar debuutvoorstelling wisselt ze snelle en scherpe stand-up comedy af met droogkomische liedjes. Persoonlijk en herkenbaar, zwartgallig en onderkoeld. Sinds haar carrièreswitch heeft ze de filosofie geen dag meer gemist; dat het leven zinloos is, verwerkt ze nu op het podium.

Credits: Tekst en spel: Janneke de Bijl | Regie: Wimie Wilhelm | Toneelbeeld: Jacco van den Dool