Musicalnieuws.nl

De wederopstanding van Robert Long

Na Toon Hermans, Ramses Shaffy en Wim Sonneveld is het dit seizoen Robert Long wiens werk en leven in een musical centraal staat. Long werd voornamelijk bekend met zijn zelfgeschreven, Nederlandstalige liedjes, die zich kenmerkten door maatschappijkritische teksten. Van zijn eerste Nederlandstalige elpee, Vroeger of Later (1974), werden meer dan 500.000 exemplaren verkocht en ook zijn tweede album, Levenslang (1977) deed het uitstekend. In de jaren ‘80 van de vorige eeuw maakte Long drie theatershows met Leen Jongewaard. MusicalNieuws zag de msuical Robert Long op 14 januari in het WestlandTheater De Naald in Naaldwijk.

Het verhaal van de musical speelt zich af als Robert en Leen hun derde theatershow aan het voorbereiden zijn en "met vallen en opstaan" anekdotes uit hun leven in liedjes willen omzetten. Vele onderwerpen passeren de revue: homosexualiteit, verlatingsangst, kinderen. Alles is echter al een keer in voorgaande stukken gebruikt dus besluiten de heren naar hun minder goede ervaringen in hun jeugd terug te grijpen. Naast Robert Long en Leen Jongewaard is er een derde personage te zien in deze musical: Carolien, een jongedame die de repetitieruimte schoonmaakt en voor iets te eten zorgt als Robert en Leen weer eens tot laat aan het repeteren zijn. Ook zij denkt te kunnen zingen en na wat valse noten en de keel te hebben geschraapt blijkt dat ook zo te zijn. Carolien zorgt mede voor de nodige dosis humor en onverwachte situaties: een uitstekende toevoeging in het geheel.
 
De rol van Robert Long wordt gespeeld door Paul Groot, die daarmee een topprestatie levert. Je gelooft je oren niet : het is nauwelijks te geloven hoeveel gelijkenis de stem van Groot vertoont met die van Robert Long. Daar zullen vele uren van oefenen aan vooraf zijn gegaan . Samen met Jeremy Baker, die de rol van Leen Jongewaard op meer dan verdienstelijke wijze vertolkt, is hij de hoofdrolspeler in deze biografische musical over het leven van icoon Robert Long. Het leven én repertoire wordt door deze twee heren samen met Margreet Boersbroek in de rol van Carolien op meesterlijke wijze vertolkt.
 
Robert Long is een musical met serieuze liedjes, voor velen van ons herkenbaar , met een leuke, komische verhaallijn en onverwachte optredens. Paul Groot speelt de rol van Robert Long op meesterlijke wijze, waardoor  ‘De wederopstanding van Robert Long’ wat ons betreft een nog betere titel geweest zou zijn. De musical Robert Long is nog tot en met 3 april te zien in de Nederlandse theaters.

Door: Yvonne Zwarts

Scenefoto's door Roy Beusker