Musicalnieuws.nl

De Toppers is een ervaring waar je minstens één keer in je leven bij moet zijn geweest

Het is een surrealistisch beeld om te zien. Tientallen duizenden mensen, compleet in het roze, die allemaal tegelijk naar links en rechts bewegen terwijl ze uit volle borst meezingen met ´Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent´. Een extreem gevoel van euforie en verbintenis.

Voor je ook maar de Johan Cruijff Arena bent binnen gekomen is de ervaring al begonnen: In de bus zitten met steeds meer en steeds meer roze boa’s, hoeden, clownspakken, roze shirts, broeken maar vooral heel veel vreugde en energie. Ik had nooit begrepen waarom er zoveel mensen naar deze concerten wilden, waarom mensen zich hier het hele jaar op verheugen. Na dit concert kan ik niet zeggen dat ik elke avond de toppers thuis aanzet, maar wel dat ik het iets beter begrijp.

De Arena stoomt vol. Elke meter van de Arena wordt langzaam bedekt met roze. Overal zo ver, diep en hoog je kan kijken: mensen. Mensen die voor het concert begonnen is al zingen, dansen en feest vieren. Het zijn niet allemaal mensen die thuis de hele dag Jan Smit draaien en nooit een aflevering van Ik hou van Holland missen. Het zijn mensen die even al het serieuze achter zich willen laten, die zelf ook zien hoe over de top alles is maar het fijn vinden om één dag in het jaar schaamteloos samen met duizenden en duizenden anderen daarvan te mogen genieten. 

Dan komt Danny de Munk op en wordt met al deze mensen, die elkaar niet kennen en misschien buiten deze Arena nooit met elkaar om zouden willen gaan, het wereldrecord Canon zingen gevestigd. De bovenste ring, de onderste ring en de staanplaatsen hadden ieder hun eigen partij. Om dan voor de eerste keer met zoveel mensen te zingen zet gelijk de toon van de avond. Alle angst en schaamte voorbij.

En dan begint het aftellen. Een hele zaal die mee schreeuwt en zich afvraagt hoe de Toppers dit jaar zullen opkomen. Het antwoord: op metershoge leeuwen vanuit elke hoek van de zaal. Vervolgens komen ze vanuit de grond op het podium. Alles is op 200% en compleet over de top.

Je kan in de ogen van elke danser, zanger en alle 4 de toppers zien hoe, na 14 jaar, nog steeds bijzonder vinden om voor zoveel mensen mogen op te treden.

Er waren veel gastoptredens van onder andere: Trijntje Oosterhuis, Esmee Smits (Winnares van het programma: Topper Gezocht!), Right Said Fred, Snap!, Ben Cramer, Danny de Munk, Bonnie st. Claire en vele anderen. Zowel de grote artiesten die al op honderden podia hadden gestaan als Esmee Smits, die na het winnen van Topper Gezocht de kans kreeg om op te treden tijdens de show, wisten stuk voor stuk een spectaculaire show neer te zetten.

De Toppers is een ervaring waar je bij moet zijn om te weten wat het is. Het is extreem bijzonder om mee te maken en ik raad iedereen het aan om het op zijn of haar bucketlist te zetten.

Door Mats Hoogland

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025