Musicalnieuws.nl

De Titanic van Het Brabants Muziek-Theater is “ready for boarding”!

Het is dat het Brabantse Schijndel geen haven heeft, anders hadden we de 269 meter lange Titanic ongetwijfeld trots langs de kade zien drijven. In Sociaal Cultureel Centrum De Vink druppelen woensdag 12 oktober, rond half 8 ’s avonds, muzikanten en castleden binnen om zich op te maken voor de laatste repetitieavond vóór de première van de musical Titanic.

Het Brabants Muziek-Theater bestaat 25 jaar en dat mag men natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Na eerdere producties als Evita, Hair, Aida en Jesus Christ Superstar wordt daarom dit jaar alles uit de kast gehaald en bij de grote theaters in Brabant aangemeerd om er een groots jubileum van te maken.
 
En groots wordt het. Voor aanvang van de repetities spreken we met Alexandra Peperkamp, voorzitter en eindverantwoordelijke voor het Brabants Muziek-Theater. ‘Het is pittig. We hebben gisteren even een lijstje moeten maken voor het Chassé Theater,’ vertelt ze ons. ‘Hun calamiteitenplan schrijft voor dat we precies moeten aangeven wie op welk tijdstip komt en op ons lijstje staan 130 man.’
 
Met 28 orkestleden, 45 castleden, ongeveer 20 figuranten en alle medewerkers backstage en met licht en geluid kom je inderdaad wel op dat aantal. Een gigantische operatie dus, waar zo rond februari, maart 2015 mee is begonnen. Rond die tijd werd de keuze gemaakt om de musical Titanic te gaan doen.
 
‘Wij staan altijd met zo veel mensen op het toneel,’ gaat Alexandra verder. ‘Wat deze productie moeilijker maakt dan eerdere producties is dat er in de musical Titanic zo’n 20 benoemde hoofdrollen zijn. Sommige weliswaar klein, maar het zijn wel hoofdrollen. Dat maakte het voor ons moeilijk om te auditeren, want ook al hebben sommige hoofdrollen maar een klein aandeel, elke rol moet goed bezet zijn.’
 
Het Brabants Muziek-Theater is een stichting en schrijft voor elke productie audities uit. Een deel van de cast bestaat uit mensen die ook in eerdere producties hebben meegedaan maar voor de musical Titanic is er ook erg veel nieuwe aanwas bijgekomen, niet alleen uit heel Brabant maar bijvoorbeeld ook uit Maastricht en Roermond. Na de zomervakantie van 2015 zijn de audities gehouden en rond oktober vorig jaar is men begonnen met repeteren.
 
Het gehele proces is niet zonder slag of stoot verlopen en niet alles verliep helemaal volgens planning. Alexandra lacht en zegt: ‘Dit is wel een mooi verhaal om te vertellen. Een paar weken terug kwam regisseur Marion Rodie naar me toe. Ze draaide er een beetje omheen, maar haar boodschap kwam er op neer dat ze nog een twintigtal figuranten wilde hebben. Elke keer als zo’n groot schip in die tijd uitvoer dan stroomde de kade namelijk vol om schip en passagiers uit te zwaaien. Marion maakte me duidelijk dat er dan wel heel weinig mensen aan boord zouden gaan, als een deel van de cast op de kade zou blijven om de Titanic uit te zwaaien. We hebben toen op facebook en onze website een oproep gedaan om figuranten te vinden, het kledingteam heeft in allerijl extra kostuums gemaakt en zo hebben we dat opgelost.’
 
Een gezonde spanning, die bij iedereen zorgt voor de nodige scherpte en ervoor zorgt dat het betalende publiek waar voor zijn geld krijgt. Het Brabants Muziek-Theater bestaat voor het grootste deel uit vrijwilligers, die met de nodige professionaliteit elke twee jaar een productie op de planken brengen. ‘Wij willen graag het hoogst haalbare uit een amateur halen,’ zegt Alexandra daar nog over.
 
In twee zalen van De Vink zijn de repetities inmiddels begonnen. In een zaal op de begane grond neemt dirigent Sander Vredenborg nog een paar passages door met het orkest. In de gymzaal in de kelder heeft de cast zich verzameld rond regisseur Marion Rodie, die de laatste notes doorneemt en nog een aantal aanwijzingen geeft. Daarna neemt vocal coach Sofie Dirkx het van haar over en zingt het gezelschap zich even warm en gaat verder met een deel van de vertrekscene.
 
Na een kleine pauze komen orkest en cast vervolgens samen en wordt het begin van de tweede akte nog eens doorgenomen. Het is duidelijk: Het Brabants Muziek-Theater is klaar voor de eerste uitvaart van de Titanic op donderdag 20 oktober in het Chassé Theater in Breda (aanvang 20:30 uur).
 
Anders dan de echte Titanic varen cast en crew daarna nog een paar keer uit. De musical zal ook nog te zien zijn in Theater De Lievekamp in Oss (aanvang 20:15 uur) op zaterdag 19 en zondag 20 november en in het Theater aan de Parade in ’s Hertogenbosch (aanvang 20:00 uur) op zaterdag 26 en zondag 27 november.
 
Meer informatie kun je vinden op www.brabantsmuziektheater.nl en (voor de kaartverkoop) op de websites van de theaters

Fotoverslag repetities: http://www.musicalnieuws.nl//album/cat/837

Producties Musical 2.0 - 2024/2025