Musicalnieuws.nl

De Sprookjessprokkelaar betovert haar publiek!

Het doek gaat op en je wordt meegesleept in een heerlijk Efteling sprookje. . Na mega-successen zoals Droomvlucht, Klaas Vaak, Pinokkio en De Gelaarsde Kat laat de Efteling haar nieuwste sprookje "De Sprookjessprokkelaar" zien in het Eftelingtheater. Een prachtige premiere.

De sprookjessprokkelaar vertelt het verhaal over Sterre die het boek dat ze van haar moeder heeft gekregen letterlijk stuk leest. Haar opa zegt haar op zoek te gaan naar de ‘Sprookjesbibliotheek’ in het grote kasteel met wel honderd deuren van Graaf Stanislav die tijdens zijn zoektocht naar verhalen is verdwenen en nooit meer is teruggekeer, dit tot grote woede van zijn vrouw. Sterre komt de meest wonderbaarlijke en magische dingen tegen. Bij de laatste deur komt ze in de sprookjesbibliotheek van de Sprookjessprokkelaar. Hij verzamelt al jaren de mooiste verhalen. Sterre wil ze dolgraag allemaal lezen. Hij vertelt echter dat voordat ze verhalen kan lezen ze eerst haar eigen verhaal van haar moeder moet delen. De vrouw van graaf Stanislav is het hier niet mee eens en wil dat de verhalen nooit meer worden verteld en doet er alles aan om dit te voorkomen. Hoe dat afloopt kunt u vanaf nu gaan zien en beleven in de Efteling.

De hoofdrol van Sterre wordt afwisselend gespeeld door Lilo van den Bosch, Gioia Parijs en (tijdens de première) door Noa Zwan. Een indrukwekkende rol! Sterre is bijna constant op het toneel. Noa Zwan (o.a. van The Sound of Music en André het Astronautje ) zingt als Sterre een ontroerend duet met haar opa “Ik mis je zo” en een prachtig even ontroerende solo over hoe ze haar moeder’s verhaal doorvertelt. Noa weet met loepzuivere zang en geweldige podiumpresentie de zaal te ontroeren en te veroveren. Heel knap!

De rol van de opa van Sterre wordt gespeeld door Diederik Rep. Hij weet precies de juiste snaar te raken bij de zaal als de lieflijke opa die ieder kind zich wenst. Naast de rol van opa speelt Diederik ook de titelrol van de Sprookjessprokkelaar. Hij weet precies hoe hij zich kan transformeren tot deze magische figuur en hiermee de zaal een beetje te betoveren.

De komische noot in de voorstelling wordt verzorgd door Dieter Spileers en Marleen de Vries. In het kasteel van Graaf Stanislav staan allerlei levende schilderijen. Een van deze schilderijen is Willem en Catharina van der Decken uit het sprookje ‘De Vliegende Hollander’. Ze beginnen langzaam te vervagen aan de muren van het kasteel. Ze zijn daarom verschrikkelijk blij om Sterre in het kasteel te zien die hen misschien kan helpen. Dieter en Marleen spelen deze rollen fantastisch en zijn een komische verlichting in het poëtische verhaal van de Sprookjessprokkelaar. Ze zingen een hilarisch lied waarin ze Sterre verwelkomen in het kasteel.
Käthe Staallekker speelt de rol van de moeder van Sterre en de moeder van Stijn. Als moeder van Sterre kan Käthe haar lieflijke moederlijke kant laten zien en Sterre de troost geven die ze nodig heeft. Als moeder van Stijn laat Käthe juist haar bittere, duistere kant zien van een vrouw die haar man is kwijtgeraakt op zee en nu nooit meer wil dat zijn verhalen worden verteld. Beide rollen speelt ze met pure emotie en zingt ze uitzonderlijk goed in haar prachtige solo’s. Ze maakt duidelijk een grote indruk op de zaal met de emotie in al haar rollen.
Naast het uitstekende dansensemble heeft de Efteling dit jaar ook acrobatiek toegevoegd aan de musical. Acrobaten Li Ling kassing en Nick van der Heyden zijn adembenemend om naar te kijken. Met extreem spectaculaire lifts en dansen in touwen voegen ze heel veel toe aan de betovering van de voorstelling.

Die betovering wordt ook gebracht door het decorontwerp van Joris van Veldhoven. Het grootste gedeelte van het decor bestaat uit takken, geïnspireerd door de sprookjessprokkelaar die takjes sprokkelt in het bos om zijn verhalen compleet te maken. De spelers gaan op in het bewegende toneelbeeld. De verandering in het decor laat zien hoe krachtig de fantasie is van de kijker en hoe weinig decorstukken heel veel verschillende verhalen kunnen vertellen.

Een heerlijke en ontroerende noot zijn de opa's en oma's. Het is zo lief, je kunt liefde bijna aanraken tussen grootouder en kleinkind. Dat ze allemaal heel verschillend zijn maakt het helemaal een feest om naar te kijken.
De muziek bij de voorstelling is gemaakt door René Merkelbach. De muziek is net als het decor bij deze voorstelling echt magisch. Bij de opening voel je gelijk de betovering door je heen stromen. "Ik vind dat de muziek van René heel veel ziel heeft." vertelt castlid Dieter Spileers. "Het is echt magisch en heel sprookjesachtig. Het gaat van dramatisch tot licht tot ontroerend tot vrolijk. Er valt eigenlijk geen label op te plakken en dat vind ik juist het sterke van deze muziek"

Wanneer we Mark van Haasteren vragen wat het grootste verschil is met de Gelaarsde Kat, zijn regie debuut, vertelt hij ontspannen dat zo'n tweede musical eigenlijk nog spannender is dan een eerste. "Bij de eerste moet je je bewijzen. Bij de tweede moet je waarmaken dat je geen eendagsvlieg bent."
Daar is hij zeker in geslaagd. Wegdromen bij prachtige muziek, indrukwekkende acrobatiek, magische beelden, heerlijke acteurs en ingenieus decor zal voor veel kinderen en hun ouders het hoogtepunt worden van hun bezoek aan de Efteling. Gaan zien dus!

Door: Mats Hoogland

Kijk HIER voor ons fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025