Musicalnieuws.nl

De sprookjessprokkelaar belooft nog magischer te worden dan verwacht

Dit jaar komt na Pinokkio en De Gelaarsde Kat, de sprookjessprokkelaar in het theater. De nieuwe musical wordt magischer en nog meer betoverend dan alle voorgaande sprookjesmusicals en is helemaal Efteling

De sprookjessprokkelaar is gebaseerd op het boek van Paul van Loon en prinses Leontien van Oranje in samenwerking met de Efteling.  Paul van Loon was er ook vandaag voor het eerst bij om iets van de musical te bewonderen. Spannend voor de auteur en de Efteling was om het boek  te zien veranderen in een musicalproductie. "Bij de musicalversie van het verhaal wordt heel erg ingezoomd op de verbeelding en betovering,  dat zijn de elementen waar de Efteling natuurlijk ook voor staat" aldus regisseur Mark van Haasteren.

Het verhaal:
De 12-jarige Sterre woont  met haar opa aan de rand van het bos. Als haar enige boek letterlijk stuk is gelezen, wijst opa haar op de verborgen sprookjesbibliotheek in het verlaten kasteel. Daar, achter de juiste deur, wachten eindeloos veel verhalen die gelezen en verteld moeten worden. Vindt Sterre de juiste deur naar de sprookjesbibliotheek? Wat zit er achter al die andere deuren? En wie is toch die Sprookjessprokkelaar?

Bij de perspresentatie kregen we de kans om de eerste zeven minuten van de voorstelling te zien. Het decor van de voorstelling is al gelijk betoverend. Het grootste gedeelte van het decor bestaat uit takken, geïnspireerd door de sprookjessprokkelaar die takjes sprokkelt in het bos om zijn verhalen compleet te maken. In deze nieuwe musical wordt naast dans en zang, ook met twee nieuwe elementen gewerkt. Namelijk: projecties en acrobatiek. Bij de opening van de presentatie verschijnen er door middel van projectie allemaal betoverende vonkjes  die samen een magisch overweldigend effect creëren.  
Dan komen de eerste dansers op. De choreografie van Daan Wijnands zorgt ervoor dat de dans en acrobatiek heel organisch en vloeiend over gaan in het toneelbeeld. De dansers verzetten in hun dans ook decorstukken waardoor ze één lijken met het decor. Vervolgens komt Sterre op, gespeeld door Noa Zwan (van o.a The Sound of Music en André het Astronautje) die fantastisch een heel mooi ontroerend duet zingt met haar opa: Diederik Rep. Naast de rol van opa speelt Diederik ook nog de rol van de sprookjessprokkelaar zelf. Hij transformeert hierbij met zijn hele lichaam en gezicht naar een mysterieus Sprookjesfiguur. "Bij deze transformatie is het niet zo dat ik een snor op zet en een hoedje en dat ik dan ineens iemand anders ben, het is veel groter dan dat." vertelt Diederik Rop ons. "De sprookjessprokkelaar is een heel magisch figuur die bijna geen mens meer is. Ik krijg een heel theatraal masker op en een groot pak aan met  allerlei spullen. De uitdaging is om met dat masker toch nog mijn expressie te houden en het gevoel over te brengen met zo'n groot kostuum."

De muziek bij de voorstelling is gemaakt door René Merkelbach. De muziek is net als het decor bij deze voorstelling echt magisch. Bij de opening voel je gelijk de betovering door je heen stromen. In de show zullen veel verschillende soorten liedjes zitten,  swingend maar ook heel ontroerend en heel spannend. "Ik vind dat de muziek van René heel veel ziel heeft." vertelt castlid Dieter Spileers. "Het is echt magisch en heel sprookjesachtig. Het gaat van dramatisch tot licht tot ontroerend tot vrolijk. Er valt eigenlijk geen label op te plakken en dat vind ik juist het sterke van deze muziek"
 
Bij elke voorstelling doen traditiegetrouw naast de vaste kindercast ook bij elke voorstelling kinderen voor één dag mee. Dit jaar doen voor het eerst naast de kinderen ook hun opa en oma's mee in de voorstelling. "Die liefde van die opa's en oma's voor hun kleinkinderen is zo zoet. Als zij op het toneel staat klopt het al. Ze hoeven eigenlijk niet eens meer te acteren" aldus castlid Marleen de Vries.

Kortom, De Sprookjessprokkelaar is  een groot magisch avontuur met een steengoede cast, prachtige muziek en een geweldig decor!

De première is op 30 september in het Efteling Theater en zal daar te zien zijn tot begin maart. Een magische musical voor jong én oud!

Door: Mats Hoogland

Kijk HIER voor ons fotoverslag