Musicalnieuws.nl

De Rozenoorlog: Lachen, huilen, maar vooral genieten!

Op vrijdag 18 november was de première van “De Rozenoorlog” in de aangename Rode Zaal van het Fakkelteater in Antwerpen. Deze zwarte musicalkomedie is geregisseerd door Frank van Laecke en geschreven door Allard Blom, gebaseerd op het oorspronkelijke verhaal “The War of the Roses” van Warren Adler. MusicalNieuws was bij de première aanwezig

“De Rozenoorlog”, in 1989 verfilmd met Michael Douglas, Kathleen Turner en Danny DeVito in de hoofdrollen, vertelt het verhaal van “Bob en Barbara Van Rozen”, wiens huwelijk idyllisch begint door een gedeelde passie voor antiek. “Bob” richt zich op zijn carrière terwijl “Barbara” hun twee kinderen opvoedt in een geweldig huis waar ze ook na het grootbrengen van hun kinderen in blijven wonen. Dan verschijnen er echter de eerste wolken aan de huwelijkshorizon: “Barbara” verveelt zich en begint een cateringbedrijf. Steeds meer merkt het echtpaar dat ze uit elkaar gegroeid zijn en vragen ze een echtscheiding aan. Beiden willen in hun droomhuis blijven wonen en de woning veranderd langzaam maar zeker in een slagveld waar de “Rozenoorlog” in uitgevochten wordt. De “Rozenoorlog” voert de kijker met een wervelende snelheid door deze energieke komedie die de bezoeker van begin tot eind aan het lachen houdt.

Bob wordt gespeeld door Lucas Van Den Eynde, bekend van o.a. “Daens”, “Fiddler on the Roof” en “Albert I”, maar ook van televisieseries als “Windkracht 10”, “Kongo” en “Dubbelleven”. Voor Daens en Fiddler on the Roof kreeg Lucas tweemaal de Vlaamse Musicalprijs. De rol van Bob lijkt Lucas op het lijf geschreven als een sympathieke man die niet in de gaten heeft dat zijn vrouw Barbara meer in huis heeft dan alleen het opvoeden van de kinderen en die haar soms passeert om indruk te maken op zijn werkgever. Pas als het te laat is komt Bob in actie. Helaas niet om zijn huwelijk te redden maar om zijn droomhuis koste wat het kost te behouden.

Maike Boerdam speelt met ogenschijnlijk gemak de vurige Nederlandse “Barbara”. Maike werd in Belgie geboren en studeerde daar ook, maar heeft Nederlandse ouders en de Nederlandse nationaliteit. We kennen Maike o.a. uit “Assepoester”, “Evita” en “Elisabeth”, waar Maike in 2001 de Pall mall Export Prijs voor kreeg. Op geweldige wijze geeft Maike ons een energieke en intelligente “Barbara”, die geen duimbreed wijkt in het proberen te behouden van haar droomhuis terwijl ze een succesvol cateringbedrijf draaiende houdt.
Het samenspel van Maike en Lucas is geweldig: Eerst als een man en vrouw die voor elkaar bedoeld zijn en elkaar in alles aanvullen, en later als twee verwoedde tegenstanders. De verschillen tussen Belgen en Nederlanders worden geweldig gebruikt en brengen meer dan eens de kijker aan het schateren.

Alle lof gaat ook uit naar Marc Lauwrys en Myriam Bronzwaar die niet alleen het verhaal van “Bob en Barbara” vertellen maar ook alle bijrollen vertolken. Moeiteloos spelen zij Bob’s werkgever, diens vrouw, de advocaten van Bob en Barbara, en zelfs hun hond en hun kat! Marc kennen we o.a. uit de rockopera “Ik, Jan Cremer”, “Les Miserables”, en “Beauty and the Beast”, maar ook in een dertigtal Vlaamse televisieseries en als stem in een twintigtal animatiefilms en België en Nederland. Myriam speelde vier seizoenen in de Zwarte Komedie in Antwerpen en ontving de Nederlandse Musicalprijs voor haar rol in “Company”en de Vlaamse Musicalprijs voor haar rol in “Mamma Mia!” en “Bloedbroeders”.

Als laatste, maar zeker niet als minste noemen we Laura Seys, die de rol van de lieve en naïeve “Sophie”speelt. Aangenomen om het werk in het huishouden van “Barbara” over te nemen, wordt “Sophie” al op het eerste gezicht verliefd op “Bob” en hebben de twee ook een korte relatie als het huwelijk van “Bob en Barbara” op sterven na dood is. Laura zong op negenjarige leeftijd al een duet met Helmut Lotti en speelde mee in “Little Shop of Horrors”en “Oliver”.

MusicalNews genoot van het begin tot het eind van “De Rozenoorlog” en raadt iedereen aan deze geweldige voorstelling bij te wonen in het prachtige Antwerpen.

Door: Ed Zwanenvelt

Ons fotoverslag staat hier

Producties Musical 2.0 - 2024/2025