Musicalnieuws.nl

De Nachtdieren spelen Koning van Katoren op de Parade 2017

Morgen, zondag 2 juli 2017 speelt het theatergezelschap de Nachtdieren voor het eerst de voorstelling: De Koning van Katoren op de Parade in Rotterdam. MusicalNieuws sprak op woensdag 21 juni met de acteurs Dorian Bindels, Bart Sietsema en Jonata Taal en crew/creatives Roderick Bredenoord en Brian Verhagen over de voorstelling en de toekomst

Dorian Bindels kennen wij van Soldaat van Oranje waarin hij grote indruk maakte met zijn versie van Erik Hazelhoff Roelfzema . Wij vroegen hem of dit de eerste keer is dat hij met en voor kinderen gaat spelen en wat hij ervan gaat verwachten? “Ik ben er heel benieuwd hoe dit gaat. Dit is mijn eerste kindervoorstelling, dus ik weet eigenlijk nog niet zo goed wat ik ervan moet verwachten” en,  gaat hij verder  “Ik heb wel voor jongeren en volwassenen gespeeld, maar voor de jongste kinderen is toch heel anders want die reageren gelijk en veel meer. Dit wordt een familievoorstelling, dus het wordt een heel gemêleerd publiek. Die de ene keer wel moet reageren en de andere keer juist niet, dus ik ben er zelf zeker benieuwd naar.”

Voor Bart Sietsema is dit niet de eerste keer dat hij voor kinderen speelt, maar wel de eerste keer voor kinderen vanaf 4 jaar want dat is echt heel ander publiek dan bijvoorbeeld de pubers bij Razend. “Als je het goed doet bij de kleinsten gaan ze er helemaal in mee.”

“De regisseur Roderick Bredenoord doet het heel goed, want door zijn manier van regisseren blijven de kinderen geboeid kijken. Hij laat de kinderen soms publiek, maar regelmatig mogen de kinderen toch soort van meedoen. Door ons bijvoorbeeld aan te moedigen of mee te zingen.” aldus Dorian Bindels. Regisseur Roderick Bredenoord beaamt dit direct: “Er zitten inderdaad meerdere participatiemomenten in. Dit proberen we erbij te verzinnen om het spannend te houden, maar dat is toch best lastig want we moeten ons ook nog houden aan het script. Dus wij hopen dat ze inderdaad gaan reageren op de manier dat wij willen, want anders moeten we er gelijk mee stoppen *lacht*. Maar het is echt heel spannend en we zijn erg benieuwd hoe dit bijvoorbeeld in Rotterdam op 2 juli zich gaat verhouden.”
“De première is in Den Haag, maar dan hebben wij in ieder geval kunnen voelen hoe het is om deze voorstelling te spelen” vult Dorian hem aan. “Ook hebben we dan kunnen zien of we de kinderen wel geboeid kunnen houden.”

Ook voor Jonata Taal wordt dit een uitdaging, want ook hij heeft nog nooit voor kleine kinderen opgetreden.
Koning van Katoren is naar een boek van Jan Terlouw en wij vroegen of iedereen het boek had gelezen. Vol trots vertelt Roderick ons dat zij veel contact hebben gehad met Jan Terlouw zelf  in verband met de realisatie van deze voorstelling. Hij heeft zijn zegen gegeven omdat hij ook vindt dat deze voorstelling nog steeds verteld moet worden en ook voelde dat het goed zat met deze mensen.
De Nachtdieren hebben van Jan Terlouw de vrijheid gekregen om daar een eigen versie van te maken. Het is nogal een uitdaging om van zo’n dik boek een voorstelling van slechts een half uur te maken, maar dat heeft Job Römer erg goed voor elkaar gekregen. Ondanks dat het echt heel moeilijk is om er een begrijpelijk geheel van te maken voor de kleintjes.

Het is wel de bedoeling om deze versie uit te laten groeien tot een volledige theatershow, maar daar zal waarschijnlijk wat tijd overheen gaan. In het productieproces van de korte versie zijn veel leuke scènes gesneuveld om het verhaal toch begrijpelijk te houden, maar wij hopen daarom dat wij naar de volledige versie kunnen werken. Zodat alle geschrapte scènes alsnog gespeeld kunnen worden in een avondvullende voorstelling.

Gezien het enthousiasme van Roderick vroegen wij hem of De Nachtdieren door gaan met voorstellingen voor de kinderen, of toch weer voor volwassenen. Roderick: “op dit moment is er nog niets zeker, maar er zijn zeker toekomstdromen”

“De Nachtdieren hebben dit boek ook gekozen voor de politieke boodschap die in het boek zit.” alsdus Jonata Taal. Maar boodschap of niet de Nachtdieren gaan in ieder geval door om voor kinderen te spelen en wij wensen cast en crew heel veel toi toi toi op de Parade 2017.

Kijk HIER voor ons fotoverslag