Musicalnieuws.nl

De Maatjes laten select gezelschap genieten van Delphi

Op vrijdag 26 juni mochten wij van MusicalNieuws na het lange thuiszitten ein-de-lijk weer eens een theatergezelschap bezoeken. De Maatjes brachten het verhaal van Delphi naar theater Cool in Heerhugowaard. Delphi, een musical, die je meeneemt naar de tempel van de God Apollo en andere mythische figuren, in een corona-proef versie. Dus met spatschermen en afstand, maar ook zeker met een fantastische cast en heel veel talent.

“Iets” produceren in zo’n korte tijd met alle beperkende corona maatregelen en adviezen, dan denk je al gauw aan een liedjesprogramma. Echter daar ligt de kracht van De Maatjes niet, want zeg je de Maatjes, dan zeg je musicals. En dus zijn Gerbrand van Kolck & Ineke de Geus de uitdaging aan gegaan om een bestaande musical te brengen, dat wat heel veel amateur gezelschappen in Nederland al jaren met zoveel passie en enthousiasme doen.
Binnen één weekend werden de rechten geregeld, een cast uitgenodigd, kwam de techniekploeg rond en hadden ze het theater in zijn nieuwe opzet al bezocht en het decor doorgesproken. Het gezelschap schoot uit de startblokken, hobbels moesten overwonnen worden en het stuk werd in drie zaterdagen gerepeteerd (met uiteraard nog heel wat uurtjes thuisstudie) en op 1,5 meter.

Delphi, een musical (geschreven door Allard Blom, muziek van Rhody Matthijs en Gerbrand van Kolck in opdracht van de Frank Sanders Akademie – eindexamenklas 2006) vol liefde, wijsheid en bedrog, maar op veilige afstand! De cast bestond uit 7 talenten die het mooie verhaal vertolkten.

Luuk Schwering (speler bij Brassica Musicals), speelt de "Muze van de Tragedie", Melpomene. Die orakels aanbiedt in de tempel van Apollo. de god van de zon. Zij voorspelt stervelingen en goden wat hen te wachten staat. Zij spreekt namelijk met Apollo via haar spiegel en alles wat ze daarin ziet geeft ze door. In het begin is het even schakelen dat vrouwen mannen spelen en andersom, maar door het sterke spel vergeet je dat snel. Luuk speelt onwijs goed, als rode draad van de voorstelling weet hij goed zijn momenten te pakken.

Femmy Appelman en Dennis Burgers (beiden spelers bij Brassica Musicals) zijn in het echte leven een stel. In Delphi spelen zij o.a. de rol van Psyche, een mooi meisje, en Eros, god van de liefde. Hun chemie is natuurlijk te zien, en de liefde spat ervan af. Daarnaast zijn ze beiden enorm sterke spelers. Femmy Appelman mag in deze rol haar prachtige stem laten horen, haar zang is erg sterk en ze weet mooi het verhaal te vertellen. Dennis mag in deze show vele kanten tonen, en alles wat hij doet is overtuigend en gedoseerd.

Marlou Schoen (speelster bij Westend) de nimf Echo, die vervloekt is doordat ze op de verkeerde plaats, op een verkeerd tijdstip een verkeerd persoon tegenkwam. Haar innerlijke struggle is mooi te zien, haar emotie is voelbaar in de zaal en haar stem klinkt fantastisch.

Daphne de Groot (ook speelster bij Westend)  speelt de rol van Narcissus, zoon van de riviergod Kephissos en de nimf Liriope. Hij ziet niemand staan, totdat hij in een schild kijkt en verliefd raakt op zichzelf. Daphne speelt deze rol op een geweldige manier. Haar humor en komische timing is fijn, ook haar spel is erg puur en mooi. 

Daphne Dekker (Speelster bij Brassica Musicals) speelde de rol van Perseus, zoon van Zeus en Danaë. Hij is nu twintig jaar en vraagt het orakel wat het leven voor hem in petto heeft. Wat hij niet weet is dat zijn moeder dat al eerder heeft gedaan en dat Melpomene toen een duistere voorspelling deed. Haar spel is geweldig. Het droge karakter van Perseus wordt erg leuk neergezet. De komische timing is van hoog niveau en  haarzangstem is erg krachtig.

De rol van Medusa, muze van het liefdesgedicht, wordt door Jennifer Terwel gespeeld. Medusa had een geheime verhouding met Apollo, god van de zon, maar Melpomene betrapte hen tijdens het liefdesspel. Vol haatgevoelens chanteerde Melpomene toen Apollo, die niets anders kon doen dan Medusa te vervloeken. Jennifer kennen wij al als hele sterke speelster en geweldige zangeres bij Brassica Musicals. En toch weet zij ons weer te verrassen met haar ongelofelijk sterke stem en spel.

Jennifer, Marlou en Dennis zorgen ook nog voor de komische noot van de show in de vorm van de 3 zusjes van Psyche. Hun samenwerking is erg leuk en weten vele malen de lachers te pakken. Ineke de Geus was naast o.a. regisseur en producent ook de vertelster van het verhaal. Haar fijne zachte stem is fijn om naar te luisteren en ook erg leuk om haar een keer op het toneel te zien. De geweldige nummers werden gespeeld door de altijd geweldige Gerbrand van Kolck. Zoals altijd is de muzikale steun top.

Het minimalistische decor werkt zo goed, en de ruimte leent zich er zo goed voor, dat er snel wordt vergeten dat dit een “corona-proef” versie is. De gehele cast is zo onwijs getalenteerd dat he afstand houden totaal niet stoort. Het geeft juist het verhaal extra kracht.

Drie voorstellingen zijn gespeeld op 25 en 26 juni en deze waren binnen een paar uur al uitverkocht. Om de mensen in de wachtrij te helpen, maar ook mensen van buiten de regio of in de risicogroep een kans te bieden deze show te zien werd er een livestream aangeboden. Een fijne oplossing om de kleine capaciteit toch uit te breiden, zonder de regels te overtreden.

Door Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025