Musicalnieuws.nl

De hond die licht gaf, griezelkomedie voor 6 jaar en ouder - MaxTak en Kim van Zeben

Vanaf 16 oktober 2021 tot 30 januari 2022 wordt de dood uitbundig gevierd in het jeugdtheater. De hond die licht gaf (6+) is daarmee tevens een gloedvolle ode aan het leven en alles dat blijft, met een hoofdrol voor de Mexicaanse feestdag Dia de los Muertos (de Dag van de Doden).

De hond die licht gaf is een coproductie van MaxTak en Kim van Zeben Theaterproducties. Een spannende en ontroerende voorstelling voor de hele familie, vol spetterende livemuziek en zang, virtuoos poppenspel en knallende uitvindingen. Kim van Zeben zingt en speelt met behulp van vier prachtige poppen alle rollen, ondersteund door twee muzikanten. Marije Gubbels tekent voor regie, script en liedteksten.

Over de voorstelling
Omdat Victoria geen ouders meer heeft, woont ze nu bij tante Angina. Daar hebben ze allebei niet voor gekozen, maar ‘ieder draagt zijn kruis’, zoals tante zegt. Gelukkig heeft ze Tosti nog, haar hond. Victoria wil net als haar vader uitvinder worden en doet net als hij graag proefjes en experimenten. Tussen zijn spullen vindt ze zijn lievelingsboek ‘Frankenstein’. Met open mond leest ze dat die Frankenstein een echt, levend mens maakte. Victoria weet bijna zeker dat zoiets gelukkig niet kan in het echt. Maar dan sterft Tosti. En als je dan tóch uitvinder bent… en al heel veel weet over elektriciteit en energie… en vooral heel graag wil dat je hond weer terugkomt… moet je het dan niet in elk geval één keer (heel even, stiekem, ’s nachts) proberen?

Over de makers
Marije Gubbels, regisseur/schrijver en artistiek leider van Max Tak, maakte in 2018 samen met Kim van Zeben de succesvolle jeugdvoorstelling Eendje. Voor De hond die licht gaf werken ze opnieuw samen, dit keer met livemuziek. Marije Gubbels maakte bekroonde jeugdvoorstellingen zoals Tijl Uilenspiegel (Zilveren Krekel 2013) Een Wintersprookje (acht ‘kleine musical’-nominaties) en Edward Scharenhand (Zilveren Krekel 2018). Zwijnenstal ontvangt in september 2021 een Zilveren Krekel en is genomineerd voor de Gouden Krekel.

Bij MaxTak regisseerde ze in 2020 voor 5+ Het best bewaarde geluid ter wereld en in het voorjaar van 2022 komt de nieuwe MaxTak-voorstelling Het Groene Meisje (8+) uit, een activistische klimaatkomedie met meerstemmige zang, piano en cello.

Kim van Zeben is een veelzijdige actrice en poppenspeelster. Ze speelde o.a. bij Theater Rotterdam en Theatergroep Bonte Hond en maakte meerdere solovoorstellingen. Ze spreekt tal van tekenfilms in en was jurylid bij het RTL4 programma All Together Now. Ook is ze vier keer genomineerd voor een musical award. Kim wordt in de voorstelling bijgestaan door gitarist Timon Koomen en jong multitalent Adrian Ammerlaan (toetsen, zang, spel), die volgend jaar afstudeert aan de Codarts Muziektheateropleiding.

De poppen in de voorstelling zijn gemaakt door Servaes Nelissen, het decor is ontworpen door Marlies Schot, kostuums en pruiken door Sanne Oostervink en de muziek is gecomponeerd door Jan en Keez Groenteman.

De hond die licht gaf gaat op 16 oktober 2021 in het Zaantheater in Zaandam in première en is daarna tot en met 30 januari 2022 te zien in het theater. Voor de actuele speellijst en meer informatie, zie: www.maxtak.nl 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025