Musicalnieuws.nl

De Gentse vereniging Karthago speelt prachtige Cabaret

De Gentse vereniging Karthago begon in 2013 met een groep jonge muziek- en theaterliefhebbers. Na hun eerste zelfgeschreven voorstelling ‘Vlucht’ volgden tien jaren van groeien. Zowel professionelen als amateurs uit de musicalwereld sloten zich aan en dat resulteerde na andere shows tot de show ‘Cabaret’, een eigen adaptatie van de beroemde Broadwaymusical.

Wie het verhaal van Cabaret nog niet kent, hierbij een korte schets: Het verhaal speelt zich af in de jaren ‘30 in Berlijn. Amerikaanse auteur Clifford Bradshaw arriveert in Duitsland en wordt al snel meegenomen naar de obscure KitKatClub. Sally Bowles is een van de zangeressen in deze soms wat pikante nachtclub. Al snel heeft zij haar zinnen op Clifford gezet, die later homoseksueel blijkt te zijn. Sally wordt echter zwanger en pleegt normaalgezien dan een abortus. Maar als Clifford laat blijken dat hij zijn leven wil omgooien voor haar en de baby, begint ze toch te twijfelen. Ondertussen merken ze in hun omgeving de opkomst van het Nazi-regime, iets wat vrienden en geliefden recht tegenover elkaar zet. Clifford wil daarom terug naar Amerika en vraagt Sally om mee te vluchten. Zij ziet echter geen probleem in het veranderende politieke landschap en wil geld blijven verdienen in de club.  
 
De setting in het jeugdhuis Lodejo in Lochristi was perfect gekozen. Een select gezelschap, gesitueerd aan tafels rondom een klein rond podium in het midden van de zaal, kreeg de avond van hun leven. Karthago bewijst dat je geen groots decor of props nodig hebt voor een ijzersterke voorstelling. Er komen schaarsgeklede dames én heren op gigantische hakken voorbij wiens danspassen onder luid gejoel worden ontvangen. De zaal waant zich dan ook écht in de KitKatClub. Tussen de flamboyante scènes door krijgt het verhaal vorm. Zwaardere scènes worden afgewisseld door lichte, en vaak hilarische scènes. Vooral de ode aan de exotische ananas en de liefdesverklaring voor een aap zorgen ervoor dat het publiek hun zorgen even vergeet. Juist wat de KitKatClub in het pre-oorlogse Duitsland ook wilde bereiken.
 
Naast de humor, sexy moves en extravagante personages is het de zang van velen die bovenuit steekt tijdens de show. De solo's zouden zelfs zonder microfoon de zaal weten te vullen én te raken. Nog een leuke extra is de interactie met het publiek: goocheltrucs aan tafel, shotjes die worden uitgedeeld en oogcontact wanneer een acteur via de zaal het podium verlaat. Alles draagt bij aan de intieme sfeer die Karthago wil neerzetten.
 
De voorstelling Cabaret is helaas maar t/m 10 april 2023 te zien, maar wij kijken alvast uit naar de toekomstige shows van dit gezelschap.

Door Samantha Brouwers
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025