Musicalnieuws.nl

De Freule - unieke rockmusical in een steengroeve - met oa Renee van Wegberg en Steyn de Leeuwe

Twee jaar lang kon de filmische rockmusical De Freule in het Winterswijkse Steengroevetheater geen doorgang vinden. Corona was de spelbreker. Een ‘uitstel van executie’ voor freule Judith van Dorth, want deze zomer wordt ze alsnog in de groeve gefusilleerd…

Het openluchtspektakel opent indrukwekkend met de voltrekking van het doodvonnis. De freule werd ter dood veroordeeld vanwege haar grote mond en oranjegezindheid ten tijde van de Bataafse Republiek. Na de executie ontluikt het levensverhaal van Judith van Dorth – de enige vrouw in Nederland die ter dood veroordeeld is door een militaire rechtbank. Wat volgt is een aaneenschakeling van bizarre geweldsuitspattingen, perverse loyaliteit, overspannen familiebanden en ongepaste seks.

Het hele verhaal speelt zich af in de streek, waaronder Winterswijk. Maar ook Zutphen, Warnsveld, Harreveld, Groenlo en Lichtenvoorde hebben een belangrijke plek in het verhaal. Het stuk is gebaseerd op ware feiten - een bewerking van het boek ‘een allerneeteligst caracter’ van Hermine Manschot-Tijdink door regisseur Jasper Verheugd.

Het belooft een geweldig spektakel te worden. Enerzijds door de waanzinnige locatie, de Steengroeve vormt een imposant decor. Anderzijds vanwege de grootsheid; het koor, orkest en dansers bestaan samen met de spelende cast uit maar liefst 140  personen – waarvan het overgrote deel afkomstig uit Winterswijk en omstreken. Maar ook twee gevestigde namen: zanger en acteur Steyn de Leeuwe speelt de mannelijke hoofdrol naast Musical Award Winnaar Renée van Wegberg als De Freule. Reken op waanzinnige rockmuziek, expressieve choreografieën, acteurs te paard, prachtige kostuums en nog veel meer. Een unieke en meeslepende ervaring, daar wil je bij zijn! 

Met Renée van Wegberg als ‘De Freule’ en Steyn de Leeuwe als ‘Engelbert Croockeus’ en heel veel anderen! Vanaf 9 augustus te zien in het Steengroevetheater in Winterswijk.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025