Musicalnieuws.nl

Daverende ontvangst voor War Horse in Antwerpen‏

Het is de magie van theater. Om te zien dat twee volwassenen met een prachtig gemaakte pop je kunnen doen geloven dat je naar een kleine veulen zit te kijken, die rustig in de wei staat te grazen. Of die houten vogel op wieltjes, die door een paar bewegingen van zijn bespeler voor een vrolijke noot zorgt in een naar verhaal. Nederland is inmiddels een beetje gewend aan de magie van de theatervoorstelling War Horse, maar vanaf nu is België aan de beurt om te genieten.

Vanaf nu staat deze veelbekroonde voorstelling in de Stadsschouwburg Antwerpen en afgaande op de positieve reacties na de première op 17 mei gaan ook onze Zuiderburen als een blok vallen voor de charmes van paard Joey.
 
War Horse vertelt het verhaal van boerenzoon Albert Narracott, wiens vader in 1912 een veulen koopt op een paardenveiling voor een veel te hoge prijs. Na hard werken en veel geduld tonen lukt het Albert om het vertrouwen van het veulen te winnen en hij noemt het Joey. Beiden zijn onafscheidelijk van elkaar, tot het moment dat vader Ted zijn investering wil terugverdienen en Joey voor een hoge prijs verkoopt aan het Britse leger. Joey wordt verscheept naar Frankrijk, waar inmiddels de Eerste Wereldoorlog is uitgebarsten en maakt deel uit van de Britse cavalerie. Albert is ontroostbaar en gaat ondanks zijn jonge leeftijd in dienst. Op weg naar Frankrijk, op zoek naar Joey.
 
 
Speciaal voor deze serie voorstellingen in Antwerpen is de cast van War Horse aanzienlijk gewijzigd en heeft een flinke Belgische injectie gekregen. Zo spelen Els de Schepper en Mark Tijsmans de ouders van Albert. Ook Wim Van den Driessche, Nordin De Moor en Sébastien De Smet zijn voor ons bekende Vlaamse (musical)namen die meespelen in War Horse. Maar ook Ianthe Tavernier en Pieter Van Nieuwenhuyze en Yves Bondue, Guillaume Devos en Kobe Van Herwegen zijn vanaf nu te zien in deze prachtige voorstelling. Samen met de (al ingespeelde) Nederlandse cast brengen zij een voorstelling die van begin tot eind boeit en je doet geloven dat je samen met Britse en Duitse soldaten in de loopgraven staat en een paard, verstrikt in schrikdraad, ziet vechten voor zijn leven.
 
 
De hoofdrol van Albert wordt in Antwerpen gespeeld door Soy Kroon, die deze rol als understudy van Kay Greidanus ook in Nederland mocht spelen. Nu speelt hij dus avond aan avond als Albert in War Horse en dat doet hij fantastisch, net als de rest van het gezelschap. Zij werden daarvoor terecht beloond door het publiek met een staande ovatie. In het publiek ook Michael Morpurgo, de Engelse auteur die War Horse (als kinderboek) schreef en bewerkte tot toneelstuk. Samen met de cast poseerde hij na de voorstelling vol trots voor de in groten getale opgekomen pers.
 
 
Na afloop sprak MusicalNieuws kort met hoofdrolspeler Soy Kroon, voor wie deze serie voorstellingen de kers op de taart moet zijn. “Ja”, zegt hij, “dat is inderdaad zo. Na 300 keer in een totaal andere discipline een voorstelling gespeeld te hebben is dit echt een kers. En vooral omdat ik drie jaar in België heb gewoond vanwege een tv-serie bij Studio 100 [red. Soy heeft drie seizoenen de rol van Diederik gespeeld in Galaxy Park] en België is dus echt mijn tweede thuis geworden. Toen ik hoorde dat we naar België zouden gaan werd al heel snel aan mij gevraagd of ik de rol van Albert zou willen spelen. Vanuit Engeland wilden ze dat heel graag en ik dacht alleen maar ‘oh, wat fijn’. Het is een hele zware tour geweest, 300 voorstellingen, en dat je zo’n zware tour dan kunt afsluiten met zo’n mooi einde vind ik heel speciaal.”
 
“Het is echt heel verfrissend om met een nieuwe cast aan de slag te gaan,” gaat hij door. “Met zegt wel vaak iets in de trant van ‘dat zal wel heel vermoeiend zijn geweest, al die repetities met de nieuwe cast’, maar dat repeteren ging eigenlijk zo vlug en zo goed. Ik ben ook bij de castings geweest voor mijn tegenspelers en ik voelde meteen met al deze mensen een hele goede klik. Het zijn allemaal hele warme mensen die ook echt begrijpen waar het verhaal over gaat en het heeft mij dus ook enorm veel energie gegeven. Ook verhaaltechnisch heeft het me veel gegeven. Dingen waar ik niks in zag en waar zij mee kwamen die het alleen nog maar mooier maken. Ik ben heel erg trots op dit clubje, het zijn echt hele fijne acteurs!”
 
War Horse is nog tot en met 14 juni te zien in de Stadsschouwburg van Antwerpen.