Musicalnieuws.nl

DAPA leerlingen zijn dit jaar "on the verge"

Aan het eind van elk schooljaar tonen de leerlingen van de Dutch Academy of Performing Arts (DAPA) tijdens de "Final Presentations" wat zij het afgelopen jaar hebben geleerd. Dit jaar vinden de Final Presentations plaats onder de titel "On the Verge". Dinsdag 27 juni waren het de eerste- en de derdejaars die de week openden met twee musicals. Honk! voor de eerstejaars (1B) en Bad Girls voor de derdejaars. MusicalNieuws was in het Koorenhuis in Den Haag aanwezig en zag twee totaal verschillende voorstellingen.

Honk! is een musicalbewerking van het sprookje Het Lelijke Eendje van Hans Christian Andersen. Het verhaal dus van een nest nieuwe eendjes waarvan er één volledig uit de pas loopt en echt "een vreemde eend in de bijt" is. Het lelijke eendje raakt verdwaald, komt onder meer twee katten tegen die op zoek zijn naar voedsel en een jonge zwaan. Tijdens de winter groeit het eendje door om tenslotte uit te groeien tot een beeldschone zwaan. Een zwaan die echter niet kan vliegen en met de andere jonge zwaan - inmiddels zijn vriendinnetje - besluit te gaan wonen bij zijn eendenfamilie.
 
De musical Honk! is een komische musical met een lichte moraal, zoals elk sprookje een lichte moraal heeft. Het spel en de komische timing van de cast is prima, met als uitblinkers vader en moeder eend, het lelijke eendje zelf en de militair/kikker. Maar ook de rest van de cast laat zich gelden, soms met klein spel op de achtergrond, maar ook in de dialogen en actie vóór op het toneel. Ook de zang klinkt prima. Knap ook hoe de cast gedurende de gehele voorstelling van anderhalf uur de boog gespannen houdt en niet verslapt, hetgeen ook zou gelden voor de cast van Bad Girls na de pauze.
 
Was het voor de pauze nog de komische timing die cruciaal was, na de pauze mocht het publiek (een vol huis!) kijken naar een verhaal met een donkere rand. De musical Bad Girls speelt zich af in de vrouwenvleugel van een gevangenis. Niet alleen hebben de gevangenen veel te stellen met elkaar, de omstandigheden in de gevangenis en het gemis van vrijheid en het thuisfront: ook moeten zij opboksen tegen de terreur van het gevangenispersoneel, met name tegen hoofdcipier Jim Fenner, die zich onaantastbaar waant. Hij past een verdeel- en heers politiek toe en maakt misbruik van de gevangenen in ruil voor privileges.
 
Met de komst van de nieuwe directeur Helen Stewart dreigt Fenner onder druk te komen, maar dat weerhoudt hem er niet van om de jonge nieuwkomer Rachel Hicks onder zijn hoede te nemen. Zij is niet bestand tegen zijn praktijken en berooft zichzelf van het leven. Dat leidt tot een opstand in de vrouwenvleugel en uiteindelijk tot Fenners ondergang.
 
Een stevig verhaal, ook nog eens uitgevoerd met de ondersteuning van een live band. De cast maakt er een uitstekende voorstelling van en toont haar veelzijdigheid, met onder meer een shownummer, en gaat van de ene emotie over in de andere. De kracht zit hem in het collectief, met onder meer prachtige samenzangen.
 
Twee mooie presentaties dus van klas 1B van de eerstejaars en de derdejaars. Honk! werd gespeeld door Ashley Wijsman, Daniëlle de Vries, Eva Voesten, Ilona Remmerswaal, Ismael Berens, Joyce Bonte, Lakshmi Gajadin, Merel Kersseboom, Nouria Halling, Ramona van Velzen, Rebecca Brewster, Rijk Laterveer, Rochelle Ramos, Sequoia van Ekeren en Tristan van der Lingen.
 
In Bad Girls speelden Carmen van Asperen, John Togba, Judith Kotigaro, Lotte Witteman, Mabel Privée, Maea van der Pol, Melissa van Veen, Messalina Mahabier, Myrthe Zonneveld, Robin de Weert, Sannah Smits, Sharon van de Velde en Willemijn Delpeut.
 
Kijk HIER voor onze fotoreportage van Honk! En kijk HIER voor onze fotoreportage van Bad Girls.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025