Musicalnieuws.nl

Dans je beide benen bloot; swingende voorstellingen petticoat van Iris Performing arts

In een bijna uitverkochte zaal in de Goudse Schouwburg zag MusicalNieuws de eerste try-out. Een enthousiaste band leidde de show in, en vanaf dat moment spatte het plezier er vanaf!

In juni is de Goudse Schouwburg een aantal dagen het toneel voor de musicalproducties van Iris Performing Arts.
Dit jaar werd er gekozen voor de musical Petticoat, dat het verhaal verteld van de uit Winschoten afkomstige Pattie Jagersma. Ze ambieert een carrière in de showbizz en besluit hiervoor naar Amsterdam te verhuizen. Deze cultuurshock gaat (natuurlijk) niet zonder slag of stoot en gedurende de voorstelling wordt het publiek meegenomen in deze reis. Zal Pattie slagen als bekende zangeres of zorgt een andere belangrijke beslissing ervoor dat Pattie een andere weg inslaat?
 
In een bijna uitverkochte zaal in de Goudse Schouwburg zag MusicalNieuws de eerste try-out.  Een enthousiaste band leidde de show in, en vanaf dat moment spatte het plezier er vanaf!
 
De cast bestaat uit een gemêleerd gezelschap: jong, oud, man, vrouw, ervaren en minder ervaren (voor een aantal is het de eerste keer dat ze in een musical spelen.).  Binnen deze groep is het artistieke team gelukt om alle facetten samen te laten komen.

Izaäk Clarisse speelt de rol van vader Jagersma en doet dit met verve. Een norse, ondoordringbare man waarvan het publiek gedurende de voorstelling steeds meer van zijn ziel ziet, en zijn angst om Pattie los te laten. Vanuit dit gesloten karakter staat daar de rol van Daisy van Tussenbroek haaks op: als Mevrouw van Rooden heeft ze de lachers op haar hand. Vocaal zit het allemaal goed, maar ook het acteerwerk is ijzersterk. Haar wisseling van pittige positieve tante in akte 1 naar een meer breekbare vrouw in de tweede akte doet je beseffen dat iedereen een verhaal bij zich draagt.
 
Pas zeventien jaar zijn ze en toch dragen ze beide een grote rol binnen de productie: Daan Timmersmans en Jarmo van Zantwijk spelen de broers Rogier en Willem van Rooden.  Rogier, die Pattie introduceert aan Amsterdam en daarmee ook aan zijn broer, worstelt met zijn eigen gevoelens en helpt hierdoor liever anderen dan de spotlight volledig op zichzelf te richten. Willem, een grote flirt wint het hart van Pattie, maar of zijn broer het daar helemaal mee eens is?
Beide zetten een knap staaltje acteerwerk neer. Daan groeit in zijn rol en het nummer Hollywood is uitermate geschikt om al zijn talenten te laten zien.
Ook Jarno laat een sterke indruk achter en wij waren verrast toen we erachter kwamen dat hij pas zeventien is. Hij laat in deze voorstelling een zeer volwassen optreden zien.

Erik Zeegers speelt Peter, de beste vriend van Pattie.  Hij heeft een zeer fijne stem om naar te luisteren en op het toneel lijkt hij als een soort natuurlijke schakel tussen alle personages te functioneren.
 
Ondanks het verhaal dat een lach en een traan herbergt is het toch vooral feel-good en happy wat de klok slaat en Dominique van der Meer als Wilma krijgt het publiek van de stoelen. Als Tante Sjaan, waarin ze laat zien dat behalve Gronings ook plat Amsterdams tot haar talenten behoort, zien en horen we haar, maar ook het hele publiek genieten.
 
Het volledige ensemble is een fantastische kracht in deze voorstelling. Snel verkledingen, decor wissels, dubbel rollen, pittige zang- en dans combinaties; deze cast trekt zich er niets van aan en blijft de hele voorstelling vol energie. Het plezier spat eraf en werkt aanstekelijk.
 
Maar natuurlijk draait de voorstelling (vooral) om Pattie. Aan Valerie van Reeuwijk de taak deze loodzware rol op zich te nemen. Tijdens de voorstelling is ze amper van toneel af, en zingt maar liefst 22 nummers. Vanaf het eerste moment straalt ze van het toneel en vocaal weet ze het publiek weg te blazen.
Zowel up tempo nummers als ‘jij!’ of ‘Petticoat’ gaan haar goed af maar echt indruk maakt ze met de ballads ‘Mam, weet je nog’ en ‘tegenwind’.  Haar accent is de hele voorstelling door sterk, en hierdoor heeft ze ook vaak de lachers op haar hand. Een echte leading lady die de naam Pattie Jagersma eer doet.
 
Een aantal decor wissels die misschien nog niet volledig soepel gaan of het ene gemiste nootje vergeven we ze direct, want de energie en het enthousiasme maken alles goed. Tel erbij op dat de voorstelling ook visueel prima in elkaar steekt. Er is veel aandacht uit gegaan naar de kostuums, en de decors -hoewel simpel- werken prima.
Er zit een goede snelheid in de voorstelling en wij waren verbaasd om kwart over 11 het theater uit te lopen. Time really flies when you have fun.
 
Petticoat is dit weekend nog te zien in de Goudse Schouwburg, maar (helaas) al helemaal uitverkocht.

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Door Anniek de Wild
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025