Musicalnieuws.nl

Dagboek van een Herdershond is een ritje naar Maastricht meer dan waard

Op 8 mei 2022 mochten Albert Verlinde Producties en Toneelgroep Maastricht vol trots hun spektakelmusical Dagboek van een Herdershond in een speciaal gebouwd pop-up theater in MECC Maastricht presenteren. Een grootschalige musical waarin de ziel van de Zuiderling tot leven komt!

In Dagboek van een Herdershond treedt de jonge kapelaan Erik Odekerke in 1914 toe tot een gelovige gemeenschap in Geleen. Een klein landbouwdorp in Limburg dat geregeerd wordt door de notaris, de herenboer en de pastoor. Door de opkomst van steenkolenmijnen in Limburg komt het rijke Roomse leven steeds meer onder druk te staan. De onhandige, naïeve Erik probeert zich staande te houden in het katholieke dorp. Maar ondanks zijn goede bedoelingen jaagt hij veel mensen tegen zich in het harnas.

Joes Brauers mag de titelrol op zich nemen en speelt dit fantastisch. Zijn innemende spel is geweldig en ook zijn zang is prachtig. Angela Schijf speelt de engelbewaarder met verve. Hoewel haar karakter soms voor afleiding zorgt bij de kleinere scenes, weet zij haar momenten goed te pakken. De klank van haar stem is prachtig, maar mis af en toe wat kracht.
In de rol van de mooie Miete zien wij alleskunner Nandi van Beurden. Haar geweldige stem en innemende spel maken van dit karakter een publiekslieveling. William Spaaij en Suzan Seegers worden omarmt door het publiek. Beiden mogen ze zich flink laten gaan en genieten zij zichtbaar van het geheel. Suzan Seegers mag zich ook met recht de komische noot in het geheel  noemen, ze doet dit met één woord geweldig. Javan Hoen mag de moeilijke rol van Rene Bongaerts op zich nemen. Zijn spel is krachtig en mooi om te zien. Hoewel Rene helaas toch als de bad-guy uit het geheel komt, weet hij toch wat hart te geven aan het moeilijke personage. De volledige cast is ijzersterk. Stuk voor stuk onwijs getalenteerd. 

Dagboek van een Herdershond was van 1978 – 1980 als televisieserie te zien op de KRO. Voor velen van ons niet-limburgers een onbekende titel. De vergrijzing van het verhaal is wel aanwezig. Het decor is enorm. De grote ruimte leent zich goed voor de getalenteerde cast. Hoewel het in de eerste akte langzaam op gang komt en het verhaal moeilijk tot stand komt, weet het zich in de tweede akte volledig te revancheren.
Het is opvallend dat het geluid in zo'n grote hal zo goed is en alles is (ook al is het in Limburgs) goed te verstaan.

De spektakelmusical Dagboek van een Herdershond is in regie van Servé Hermans, van 29 april tot en met 17 juli 2022 exclusief te zien in het MECC Maastricht.

Door Jennifer Hoffmann

KIjk HIER voor ons fotoverslag en op onze FaceBookPagina voor meer foto's