Musicalnieuws.nl

Crowdfunding nieuwe theatervoorstelling POZ PARADISE

Regisseur en schrijver Daniël Cohen, bekend van onder meer RENT en IN BED MET DIETRICH EN PIAF, is een crowdfundingcampagne gestart voor zijn nieuwe theatervoorstelling POZ PARADISE, die eind juli 2018 in première gaat in de Amsterdamse Stadsschouwburg

POZ PARADISE, een wrange komedie over leven met hiv, is ontstaan naar aanleiding van verhalen van bezoekers aan de musical RENT. Cohen: “Onze cast had een meet-and-greet met een groep Long Term Survivors: mannen en vrouwen die zelf de aidscrisis hadden overleefd dankzij de introductie van nieuwe medicatie, rond 1996; hierdoor was een hivinfectie niet langer een doodsvonnis. Ze vertelden hoe lastig het bleek om je leven weer op te pakken als je er al eigenlijk afscheid van had genomen. Toen ontstond het idee om een voorstelling te maken geïnspireerd door deze veteranen”.

De aidscrisis was al eerder onderwerp in stukken als ANGEL IN AMERICA en THE NORMAL HEART, maar die zijn in bepaalde opzichten verouderd. Cohen: “Het is 35 jaar geleden dat de eerste aidspatiënt in Nederland werd gediagnosticeerd. Sinds die tijd is er veel veranderd. Hiv is inmiddels (in ieder geval in ons land) teruggebracht tot een chronische ziekte. Toch moet de impact van hiv niet onderschat worden: niet alleen voor een oudere generatie, die de epidemie in alle heftigheid heeft meegemaakt, maar ook voor een jongere generatie die op een heel andere manier met de historie omgaat. Dáár gaat mijn voorstelling over”.
POZ PARADISE wordt een toneelstuk, maar wel een met muziek. Een van de personages, de mysterieuze nachtclubzangeres Lady Dee (gespeeld door Doris Baaten), levert met haar songs ironisch commentaar op de actie. Cohen: “Als regisseur hou ik ervan om teksttoneel en muziektheater met elkaar af te wisselen. We denken in ons land nog te veel in culturele hokjes. Muziektheater biedt je een breed palet aan theatrale uitdrukkingsmogelijkheden, en die vrijheid pas ik graag toe in mijn tekstoneelvoorstellingen”.

POZ PARADISE wordt ondersteund door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, de Hiv Vereniging, het Lirafonds en Gilead. Toch is het budget nog niet helemaal rond, en is er een crowdfundingcampagne gestart via Voor De Kunst die met name gebruikt zal worden voor de vormgeving. Decorontwerper Eric Goossens (RENT, SWEENEY TODD, THE BRIDES OF MADISON COUNTY), kostuumontwerper Mattijs van Bergen (ROMEO EN JULIA, HET PROCES, The Rainbow Dress) en motion graphic designer Rogério Lira werken samen aan een toneelbeeld dat geïnspireerd is op de visuele wereld van kunstenaar David Hockney.
Cohen: “We brengen POZ PARADISE helemaal op eigen initiatief omdat we allemaal geloven dat dit belangrijke verhaal verteld móet worden. Daarom vragen we ook de steun aan de mensen om ons heen. Iedere donatie is meer dan welkom!”

Voor meer informatie en donaties:
https://www.voordekunst.nl/projecten/6796-poz-paradise-een-tragikomedie-over-hiv