Musicalnieuws.nl

Coming of age in Hotel de grote L‏

Op de dag dat Kos kampioen wordt met zijn voetbaleftal krijgt zijn vader een hartaanval en belandt in het ziekenhuis. Kos moet dan samen met zijn drie zussen het leven weer oppakken. Hotel de grote L, het hotel van zijn vader, moet immers gewoon doordraaien. Al snel komen ze er achter dat het hotel niet zo goed draait en er veel schulden zijn. Dat vereist de nodige creativiteit en het zoeken naar extra inkomsten. De Miss Noordzee Verkiezing levert bij winst 5.000 euro op en Kos’ middelste zus Briek besluit om mee te doen en te gaan voor de hoofdprijs. Totdat ze er vlak voor de finale de brui aan geeft. In de tussentijd heeft Kos ook te maken met opspelende hormonen en zonder vader als raadgever moet hij zijn heil zoeken bij de oude hippie en kok Walput en één van de hotelgasten, een dichter. Uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht en overwint de liefde.

Hotel de grote L, de nieuwe productie van Hofplein Rotterdam, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Sjoerd Kuyper. De toneelbewerking ging afgelopen zaterdag, 14 februari, in première in het Hofpleintheater. In het boek wordt het verhaal door Kos verteld door dagboekaantekeningen, die Kos inspreekt op een stokoude taperecorder. Gedurende de gehele voorstelling loopt die ook mee, voor op het podium, maar in de toneelbewerking is het Kos zelf die het verhaal aan het publiek vertelt. Tussen deze monologen door ontvouwt het verhaal zich.

Eigenlijk lopen daarbij twee verhalen door elkaar. Allereerst het verhaal van de werkelijke gebeurtenissen, die zich in hoog tempo afspelen. De ene gebeurtenis nog gekker dan de andere. Daarnaast is er het verhaal van de zoektocht van Kos, en de weg naar volwassenheid. Een weg die hij alleen moet afleggen, want zijn moeder is overleden, zijn vader ligt in het ziekenhuis en bij zijn zusters kan hij helemaal niet terecht. Het tweede verhaal is een serieus verhaal, maar door de bizarre, bijna cartooneske gebeurtenissen na de hartaanval van zijn vader blijft de voorstelling licht en goed te verteren voor jongere bezoekers.

Hoofdpersoon van zowel boek als toneelbewerking is Kos, tijdens de zaterdag première gespeeld door Bob Ott (cast A). Geen gemakkelijke rol, want Ott staat bijna de gehele voorstelling op het toneel, speelt niet alleen mee in bijna alle scènes maar moet zich ook in zijn monologen tot het publiek richten. Daarnaast moet hij ook nog eens in vrouwenkleren rondlopen en flirten (de finale van de Miss Noordzee Verkiezing). Een rol dus ook waar je alle lanten van jezelf kunt laten zien en dat lukt Ott schijnbaar moeiteloos. Tijdens zijn monologen weet hij de aandacht het publiek goed vast te houden, in de scènes valt hij op door onder meer zijn goede komische timing. Heerlijk om te zien is de scène waarin hij op zijn hoge hakken als zus Briek repeteert voor de finale van de missverkiezing. Het levert hem terecht een open doekje op van het publiek.

De rol van kok Walput wordt gespeeld door gastacteur Thomas Hengeveld, die lekker over de top speelt. Een derde verhaallijn is rond zijn persoon geschreven en die komt naar boven op het moment dat het jeugdvoetbalelftal van Tuvalu zijn intrede doet in het hotel. Het is één van de bizarre gebeurtenissen die in het stuk voorkomen.

Met Hotel de grote L heeft Hofplein Rotterdam een zeer onderhoudende theatervoorstelling gemaakt die in eerste instantie puur vermaak biedt, maar daartussen door ook echt ontroert. Het goede spel van Bob Ott draagt daar voor een heel belangrijk deel aan bij, net als de goede teksten die scriptschrijver Paul Feld voor zijn personage heeft geschreven. Enige minpuntje in de voorstelling is de schreeuwerige toon waarop dialogen worden gespeeld. De voorstelling krijgt er een enigzins gehaast karakter door en het haalt juist de kracht uit sommige dialogen.

Hotel de grote L is nog tot en met 3 juni te zien in het Hofpleintheater in Rotterdam, Theater de Willem in Papendrecht en Theater Het Kruispunt in Barendrecht.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025