Musicalnieuws.nl

Come From Away verdient een plekje in de beste musical allertijden

Wanneer het er echt op aankomt, staan we dan voor elkaar klaar? De musical Come From Away vertelt het waargebeurde verhaal over de bewoners van een klein Canadees stadje, genaamd Gander, die op 11 september 2001 worden geconfronteerd met ruim 7.000 nieuwkomers. De vernieuwde Nederlandse versie beleefde op 18 november haar première. Op de dag van het verdrietige nieuws dat de theaters weer voor minimaal 3 weken gaan sluiten, ging musicalnieuws naar deze bijzondere voorstelling.

Come From Away vertelt het hartverwarmende verhaal over hoop, humor en liefde in een crisissituatie. De musical, een enorm succes in de Verenigde Staten en Engeland, laat zien hoe mensen onder moeilijke omstandigheden elkaar steunen en verder helpen. De schrijvers, Irene Sankoff en David Hein, vonden hun inspiratie na een bezoek aan Gander, tien jaar na 11 september 2001. Voor hun verhaal over saamhorigheid in onzekere tijden baseerden zij zich op getuigenissen van de bewoners van Gander en op getuigenissen van de reizigers en crewleden die noodgedwongen in de kleine gemeenschap terechtkwamen.

De cast van 12 personen is de gehele voorstelling op het toneel en doet alles samen. Zo is er niet één hoofdrol maar speelt iedereen verschillende personen en worden verschillende perspectieven van deze rampzalige dag weergegeven. Naast het hartverscheurende verhaal van de aanslag, geeft deze voorstelling vooral haar aandacht aan de mensheid zelf. De noodzaak die ontstaat wanneer 7000 mensen onaangekondigd moeten worden opgevangen.

Alle acteurs weten hun moment goed te pakken. In het mooie romantische gedeelte van het verhaal pakken Ad Knippels en Rosalie de Jong, als Nick en Diane het publiek volledig in.
Willemijn Verkaik kan in deze show al haar skills laten zien. vocaal blinkt ze uit als Baverley Bass de pilote van American Airlines, maar als Anette weet zij juist haar komische kant goed te laten zien.
Steven Roox doet harten smelten samen met Frank van Hengel als Kevin en Kevin. De heerlijke spel van deze twee is een genot om naar te kijken. Ook weet van Hengel het publiek te ontroeren met het verhaal van Ali.
Joanne Telesford en Marleen van der Loo geven hart aan deze voorstelling. De moeder die haar zoon niet kan bereiken, breekt de harten van het publiek. En de vrouw die hele dagen de mensen verzorgt, zijn samen een heerlijk contrast in de vooral humoristische bovenhand.
Wim van den Driessche en Robbert van den Bergh zijn beiden compleet op hun plek. Humoristisch en beiden met volledige overtuiging.
Qshans Thode als Bob is een heerlijke toevoeging. Het herkenbare idee van dit karakter reflecteert veel Amerikanen. Onwijs leuk om naar te kijken en een geweldige aanwinst in het geheel.
Willemijn van Holt als Janice Mosher en de stewardess is geweldig. Haar prachtige verschijning en haar heerlijke spel pakt het publiek volledig in.
Naast de 7000 mensen waren er ook een aantal dieren aan boord. Bonnie Harris, gespeeld door Lieke van den Broek is een heerlijk mens. De liefde voor de dieren spat ervan af, maar ook de problemen die komen kijken bij de opvang van zoveel dieren.

De originele versie van Come From Away ging in 2015 in première in Seattle en brak daar alle verkooprecords. In Nederland is er een eigen versie gemaakt van het decor en worden er houten blokken gebruikt in plaats van stoelen. Dit is een slimme vinding, want deze blokken zijn multifunctioneel en kunnen daardoor op verschillende wijzen worden gebruikt.

 Wanneer een succesmusical naar Nederland wordt gebracht zijn wij altijd een beetje huiverig over de vertaling. Danny Westerweel nam deze moeilijke taak op zich. Hij heeft dit fantastisch gedaan; alles klopt van begin tot het eind. De cast wordt bijgestaan door een fantastisch live orkest onder leiding van Rosite van der Woude.

Kortom is Come From Away een verademende, hartverwarmende, maar toch ook grappige voorstelling die in het teken staat van de saamhorigheid van de mens. Door de recent aangekondigde corona maatregelen vervallen de aankomende shows van Come from Away. Maar zodra het weer mag, ga deze show dan zeker zien!
 
Door Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025