Musicalnieuws.nl

Cole Porter, eenzaam aan de top

Jaren stond de rol bovenaan zijn verlanglijst en dit jaar gaat zijn droom eindelijk in vervulling. Paul Groot speelt de Amerikaanse songwriter Cole Porter in You’re the top. De musical over het verborgen leven en de songs van Cole Porter ging maandag 22 januari in de Utrechtse Stadsschouwburg in première

You’re the top gaat over het (muzikale) leven van componist en liedjesschrijver Cole Porter (1891-1964). De musical speelt zich af op een avond in Porters landhuis, waar de 67-jarige zich heeft teruggetrokken. Het is aan de vooravond van de amputatie van Eliza, zijn rechterbeen dat is verbrijzeld bij een paardrij-ongeluk.

In zijn buitenhuis in Buxton Hill nodigt Porter elke week gasten uit om hem gezelschap te houden, maar op deze avond laten de gasten het afweten. Zijn vrouw Linda Lee Thomas is overleden en Porter woont alleen met zijn butler. Porter is depressief, drankzuchtig en vervreemd van zijn vrienden. Hij is egocentrisch geworden door de constante helse pijnen in zijn benen. Zijn vrienden kwamen ooit drie keer per week met tien man dineren. Daar kwam abrupt een einde aan toen Porter zijn kunstgebit aan tafel doopte in de wijn en hij zijn urinaal gebruikte tijdens het diner.

You’re the top schetst een wervelend beeld van Porter’s leven en muziek. Terwijl zijn succes ongekende hoogte bereikt, groeit zijn eenzaamheid. De voorstelling heeft twee gezichten. Porter’s mondaine leven met zijn seksuele geaardheid, lichamelijke pijn en zijn eenzaamheid. En zijn liedjes: opgewekt, vol humor, hunkerend naar liefde, spitsvondig, elegant en wereldwijs. Zijn evergreens als ‘Every time we say goodbye’, What is this thing called love’, I get a kick out of you’ en ‘Night and Day’ hebben nog steeds niets van hun glans verloren en worden al generaties lang vertolkt. Van Frank Sinatra, Ella Fitzgerald tot Rod Stewart, Jamie Cullum en Michael Bublé.

Paul Groot vertolkte eerder Robert Long en Wim Sonneveld met verve en is nu het veelzijdige middelpunt van een mini-revue met de mooiste Porter-songs. Enig kritiekpuntje is dat heel wat nummers in de vorm van een medley eerder worden afgekapt dan men wil.
De homoseksuele Porter trouwde met Linda Lee Thomas, die wordt gespeeld door Marjolein Keuning. De zangers, actrice en presentatrice is ‘bevrijd’ van haar Goede Tijden, Slechte Tijden-personage Maxime Sanders en staat nu haar mannetje op het podium naast Groot.

Marcel Jonker geeft met verve gestalte aan Monty Woolley, de boezemvriend van Porter. Jochem Smit (butler), Rick Sessink (Boris Kochno), Perry Dossett, Nelleke Kuipers en Cheyenne Jo Boermans (allen ensemble) completeren de cast van You’re the top en het vijftal is zeker als top te bestempelen

You're the top is tot en met 12 mei door het hele land te zien. Kijk HIER voor de speellijjst

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025