Musicalnieuws.nl

Club Gewalt probeert nog één keer de klimaatcatastrofe op te lossen met Antropoceen, de musical

Muziek-en performance collectief CLUB GEWALT speelt Antropoceen, de musical. Een voorstelling over het klimaat. Met personages als oceaan en vulkaan en in kostuums van Bas Kosters, onderzoekt de club welke rol de mens heeft ten opzichte van de natuur. “Een sterk staaltje eco-tainment” (de Volkskrant) en “een voorstelling die iedereen moét zien” (Theaterkrant).

De voorstelling kon de afgelopen twee jaar alleen spelen onder de geldende coronamaatregelen. Daarom komt Club Gewalt nog een keer terug! De klimaatcatastrofe is nog lang niet opgelost. Vanaf donderdag 2 februari 2023 is Antropoceen, de musical twee weken lang te zien in DeLaMar West in Amsterdam. Daarna is de musical alleen nog te zien in Rotterdam, Tilburg, Zwolle en Rosmalen.

Science made it official. We zijn met de hele aardkloot een nieuw geologisch tijdperk binnengelopen, waarin de mens de grootste invloed op de bovenste aardlaag vormt: het Antropoceen. And we = fucked. Antropoceen, de musical is een musical on steroids die het laatste wapen tegen deze ecologische crisis inzet: de complexiteit verteerbaar maken in een meeslepend epos met liedjes en dansjes.

In een wervelende opening-song waar Walt Disney een puntje aan kan zuigen, bezingt De Mens het prachtige Nederlandse natuurlandschap; de bloembollenvelden, de polders, de afsluitdijk. Maar dan breekt er ineens een dijk door die het prachtige lied ruw verstoort. Het is Oceaan, die de alarmbellen komt luiden: grondstoffen raken uitgeput, klimaten kantelen, volgens de laatste berekeningen zijn binnen acht tot elf jaar de zogenaamde tipping points bereikt en David Attenborough heeft al een film gemaakt die afscheid neemt van onze geliefde Gaia. Met behulp van zijn nieuwe vrienden de Kwallen, zet De Mens zijn schouders eronder en begint te smijten met innovatieve eco-engineering. Maar is het genoeg om een apocalyps te voorkomen?

CLUB GEWALT, een muziek & performance collectief uit Rotterdam. Ze maken, componeren, produceren en performen eigen werk waarin muziek altijd het begin- midden en eindpunt is. Ze houden net zoveel van autotune als van Monteverdi. Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren ze universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. Ze zijn verslaafd aan hun publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit het lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

concept: Club Gewalt, performance: Loulou Hameleers, Robbert Klein, Suzanne Kipping, Gerty Van de Perre, Amir Vahidi, Lucas Schilperoort, muziek: Amir Vahidi & Robbert Klein, regie: Sanna Elon Vrij, co-regie: Marcel Sijm, tekst: Anne van de Wetering, tekstadvies: Joachim Robbrecht, vertaling: Mari Meyer, kostuumontwerp: Bas Kosters Studio, technische coördinatie: Marcel Brand, geluid: Joris van Oosterhout, recording & mixing: Justin Schellekens, mastering: Alex Geurink, productie: Andrea van Bussel, tourmanager: Maaike Kuijken, Kim Hoorweg, zakelijke leiding: Rick Mouwen, campagne & artwork: MaartjeMerel, fotografie: Pim Top, scenefotografie Bart Grietens, Amanda Harput, communicatie en publiciteit: Sze Man Ho, met dank aan: HP Hulscher, Eric Magnée, André Goos, Pauline Ouwerkerk

In coproductie met O. Met steun van: Fonds Podiumkunsten, gemeente Rotterdam, Fonds21, Stichting Bevordering van Volkskracht www.clubgewalt.nl | @clubgewalt op alle sociale media platformen

Speelperiode 2023:
Do 2 t/m zo 12 februari – DeLaMar West, Amsterdam
Wo 1 en do 2 maart – Theater Rotterdam, Rotterdam
Vr 3 maart – De nieuwe vorst – Tilburg
Ma 6 maart – Zwolse Theaters – Zwolle
Wo 8 maart – Perron3 – Rosmalen (via Theater aan de Parade in Den Bosch)