Musicalnieuws.nl

Cirque Stiletto 3: Wederom een Geslaagd Circusfeest

Cirque Stiletto is terug, en voor deze derde editie van het circusfeest is grande dame Karin Bloemen aangetrokken als leading lady. Het is inmiddels een bekende formule: circus, cabaret, chanson, comedy en clownerie komen samen in een avondvullende show. Hierbij wordt Bloemen ondersteund door de muzikale komediegroep Wëreldbänd, de Stiletto Dansers, de Italiaanse drag queen Lady LaLa McCallan en vier circusacts.

Dat Karin Bloemen een show kan dragen is geen geheim in theaterland; met een prachtige stem en behoorlijk wat charme weet ze de grote diversiteit aan acts aan elkaar te praten (en zingen!). Dit gaat gepaard met heel wat humor, voornamelijk als de Wëreldbänd erbij wordt betrokken. Een country-block gevuld met Dolly Parton songs is daardoor niet alleen leuk om naar te luisteren maar ook om naar te kijken. Vocale kunststukjes zijn er ook genoeg, zoals de Minute Waltz van Chopin waar Bloemen zich op wonderbaarlijke wijze doorheen weet te worstelen. Bij deze chansons wordt ze niet alleen muzikaal begeleid door de Wëreldbänd, maar zorgen de Stiletto Dansers voor wat extra visueel spektakel. Eigenlijk zijn deze vier jongemannen voor degenen onder ons die mannelijk schoon kunnen waarderen het leukste onderdeel van de avond. Waar normaal gesproken mooie jongedames voor wat sexy achtergrond dansjes worden gebruikt, zijn de rollen hier omgedraaid. Schaars gekleed en al billen-schuddend bewegen de heren zich over het podium. Dit komt tot een climax in het Spaanse blok van de avond, waar Bloemen een fraaie versie van ‘Faith’ brengt. De heren verschijnen vrijwel naakt op het podium, enkel met een soort muleta in de handen die wordt gebruikt om al dansend de edele delen te beschermen. Het zorgt voor ongekende hilariteit onder het publiek.
 
Ook de circusacts zijn van grote kwaliteit. Logisch als je kijkt naar de hoeveelheid prijzen die deze acts hebben binnengesleept. Er zijn twee acrobatische acts, Duo Kvas uit Oekraïne en Remedan & Biniyam uit Ehtiopië. Beide acts zorgen voor spanning en sensatie. Er worden mensen omhoog gegooid en opgevangen en er wordt op hoofden gebalanceerd. Heel wat oogjes worden dichtgeknepen, maar de acts worden op meersterlijke wijze uitgevoerd.
Verder komt de jonge Tsjechische Alan Sulc aan bod, die op bizarre wijze een groot aantal ballen weet te jongleren. Het gaat te snel om te volgen, heel indrukwekkend. Duo Unity uit Canada leveren een intrigerende act met een groot wiel waarin wordt gedraaid, gehangen en gedanst.
 
Cirque Stiletto 3 is een lange zit; dat is ook niet gek als je het programma ziet, want er komt waanzinnig veel voorbij. De komische tussenstukjes van de Wëreldbänd zijn een enkele keer iets flauw en duren iets te lang. Neemt niet weg dat de heren verder een waanzinnig gevoel voor komedie hebben en zeer verdienstelijk een groot aantal instrumenten bespelen. Vooral hun kunststukje als ‘invalide’ muzikanten is een genot om naar te kijken én te luisteren.
Lady LaLa McCallan bezit een prachtige stem en de kostuums zijn waanzinnig mooi, maar na twee songs heb je het ook wel gezien. Het duet met Bloemen daarentegen is wel weer heel erg vermakelijk, zeker wanneer Lady LaLa verbazingwekkend goed Nederlands lijkt te kunnen spreken.
 
Ondanks de puntjes van kritiek is er ook deze keer weer een mooie show in elkaar gezet. Drijvende kracht daarachter is natuurlijk Stanley Burleson, die voor zowel de choreografie als de regie zorgt. Met zijn vakkundige begeleiding, de prachtige kostuums van de hand van Jan en Lenn Aarntzen en de jarenlange ervaring van Bloemen wordt wederom een mooie show afgeleverd. Cirque Stiletto 3 brengt het publiek een avond vol sensatie, muziek en comedy, en meer heeft een mens eigenlijk niet nodig. Gaat dat zien!
 
Door Lina Knol