Musicalnieuws.nl

Chess: Theatergroep Horizon wint de schaakwedstrijd op punten

45 jaar geleden, in 1972, speelden de Rus Boris Spasski en de Amerikaan Bobby Fischer op IJsland een schaaktweekamp om de wereldtitel. Midden in de periode van de Koude Oorlog werd het een bloedstollend gevecht, niet alleen tussen twee schaakgrootmeesters, maar ook (symbolisch) tussen de twee grootmachten in de wereld van toen: de Verenigde Staten van Amerika en de Sovjet Unie.

De tweekamp vormde de inspiratiebron voor Tim Rice om de musical “Chess” te schrijven. Benny Andersson en Björn Ulvaeus (de mannelijke helft van ABBA) werden overgehaald om de muziek te schrijven. Een concept-album kwam uit in 1984, twee jaar later beleefde “Chess” zijn première op het Londense West End, waar de musical uiteindelijk drie jaar zou spelen. In Nederland werd de musical in 2006/2007 opgevoerd met in de cast onder andere Joke de Kruijf, Ben Cramer en Jeroen Phaff.

Het verhaal van de musical draait om de schakers Anatoly Sergievsky (Rus) en Freddy Trumper (Amerikaan) die een tweekamp tegen elkaar spelen. Anatoly wordt verliefd op Florence Vaszy, de assistente van Freddy, en overweegt zelfs om over te lopen en in het westen te blijven voor haar. De KGB-agent Molokov probeert hem echter te overtuigen om weer terug te gaan naar de Sovjet Unie. Een beslissing met grote gevolgen volgt.
Theatergroep Horizon heeft al een lange lijst met producties op zijn naam staan. Dat begon in 1979 met Oliver! Daarna komt een rij met meer bekende en voor de hand liggende titels, maar ook bijzondere titels die niet zo vaak te zien zijn (geweest) zoals The Hired Man (2007), Tommy (2014) en Amélie (2015). “Chess” is dan ook een musical die uitstekend in dit rijtje past.

MusicalNieuws zag de tweede voorstelling (in een serie van vier) op de vrijdag. Het podium is omgetoverd tot één groot schaakspel en dat schept een mooi en rustig beeld, waardoor de aandacht volledig kan komen te liggen op de spelers op het bord.

Naast het schaakspel zijn aan beide kanten vier kleine tribunes gebouwd, waarop op sommige momenten spelers die niet aan het spel deelnemen even kunnen plaatsnemen. Ook een aantal ‘gewone’ toeschouwers hebben van Horizon de gelegenheid gekregen om de musical vanuit een andere invalshoek te bekijken. Een leuke vondst, die we jaren geleden ook een keer in Londen zagen (Equus).

Wat verder opvalt aan het decor is dat de coulissen zijn verdwenen, waardoor de toeschouwers ook een kijkje achter de schermen kunnen nemen. Dit vergt wel discipline van de spelers die niet op het toneel staat, maar dat gaat ze uitstekend af en deze keuze is daarmee van toegevoegde waarde. Achter op het toneel loopt het schaakbord op naar boven, waar het overgaat in een scherm. Op het scherm zijn van tijd tot tijd foto’s te zien die de locatie weergeven, op tijden gaan deze over in levende beelden van wat er op het toneel gebeurt. Ook dit voegt iets toe aan het beeld, ware het niet dat de beelden wel vaak moeilijk zichtbaar zijn vanwege de grote hoeveelheid licht op het podium.

De rol van Florence werd vrijdag gespeeld door Dana Vermeulen, die deze rol deelt met Diana Borst-Hof. Freddy wordt gespeeld door Maarten Kos, Anatoly door Marco Smidt. Svetlana, de vrouw van Anatoly die in de Sovjet Unie is achtergebleven, wordt gespeeld door Jozefien Stam. Allen kwijten zich goed van hun taak.
Vocaal vuurwerk komt vooral van Marco Smidt die imponeert in het laatste nummer van de eerste akte: “Anthem”. Ook Jozefien Stam beschikt over een prachtige stem. Haar solo “Iemand Anders Leven” laat een uitstekende indruk achter en ook het welbekende “Hoe Goed Ken Ik Hem?”, een
duet met Dana Vermeulen klinkt van beide spelers uitstekend, om nog maar te zwijgen van haar duet met Marco Smidt in het eindspel. Maarten Kos is wat weifelend in de eerste akte, maar zijn “Lief Kind” in de tweede akte klinkt prima. Ook Nancy Strijbis als arbiter laat zich vocaal gelden.
Overige hoofdrollen zijn weggelegd voor Matthijs Hekman (Molokov), David Sealtiel (Viigand) en Peter van Papendrecht (Walter). Was het ensemble aan het begin van de eerste akte wat moeizaam te verstaan, gaandeweg werd dit beter en konden ook zij zich laten gelden, ook in de mooie choreografieën van de hand van Quendell Amstelveen, gedurende de schaakwedstrijden.

“Chess” wordt zo een schaakwedstrijd die op punten gewonen wordt door Theatergroep Horizon. Regisseur Jos Meijer, muzikaal leider Jenny van Huissteden en de eerder genoemde Quendell Amstelveen maken van de voorstelling een mooi plaatje om naar te kijken en om naar te luisteren, daarin bijgestaan door een 14-koppig orkest onder leiding van Elwin Smit.

Vandaag (zaterdag 15 april) speelt Theatergroep Horizon nog twee voorstellingen in het Taqa Theater de Vest in Alkmaar, een matinee om 14:30 uur en een avondvoorstelling om 20:15 uur. Meer informatie, ook over de kaartverkoop kun je vinden op https://www.theatergroephorizon.nl

Klik HIER voor enkele scenefoto’s en onze foto’s va het slotapplaus.
Musical 2.0 audities juni 2024