Musicalnieuws.nl

Chess door Theatergroep Horizon

Van 13 april tot en met 15 april verandert Taqa Theater De Vest in Alkmaar in een levensgroot schaakbord waarop twee schaakmeesters strijden om het schaakkampioenschap en de eer van hun land wanneer Theatergroep Horizon Chess de musical op het toneel brengt.

Chess is een musical, geschreven is door Tim Rice met de muziek van Benny Andersson en Björn Ulvaeus (ABBA). Tim Rice haalde zijn inspiratie voor dit verhaal uit het bloedstollende wereldkampioenschap schaken in 1972 in IJsland, een strijd tussen de legendarische Rus Boris Spasski en de excentrieke Amerikaan Bobby Fischer. Een schaakkampioenschap tussen twee grootmeesters vormt het decor voor deze musical over de onmogelijke liefde tussen de Russische schaker Anatoly en de Hongaarse Florence. Zij is de assistente van Anatoly's tegenstander, de extravagante en opvliegende Amerikaanse grootmeester Freddy. Als Anatoly overloopt naar het Westen, zijn vrouw en kinderen achterlatend, betekent dat een enorm gezichtsverlies voor Rusland. De KGB-agent Molokov zet alles op alles om hem weer terug te krijgen naar Rusland. Anatoly staat voor de moeilijkste beslissing uit zijn leven en krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek. Zijn beslissing zorgt voor winnaars en verliezers, maar wie is wat?

De regisseur Jos Meijer over Chess: “…sla een krant open en je kunt concluderen dat er niet veel veranderd is. De verhalen van toen zijn nog bijna zo accuraat….. Welkom achter de schermen van het zoveelste mediaspektakel met een achterliggende politieke agenda (bijvoorbeeld het Songfestival, de Olympische spelen, UEFA... moet ik doorgaan?)”
Muzikaal leider Jenny van Huissteden: “De koren zijn soms groots en bombastisch en soms weer klein en gevoelig en altijd voorafgegaan door vele studie-uren maar het plezier van alle “zonnen” zal zeker op u overkomen…”

Choreograaf Quendell Amstelveen: “Chess vind ik in alle opzichten een meesterwerk, alleen al de muziek waaruit ik mijn inspiratie put: geniaal, verrassend en onvoorspelbaar. Het is een prachtige uitdaging om de opgedane inspiratie, ideeën en bewegingen aan de dansers over te brengen”

Kaarten voor deze musical kunt u bestellen op: www.theatergroephorizon.nl