Musicalnieuws.nl

Checkpoint Charlie: hoe alles veranderde in één moment

De musical Checkpoint Charlie draait al een paar maanden en trekt volle zalen. Dat is niet verwonderlijk want een moeilijk en tegelijk op veel manieren actueel thema wordt op prachtige wijze neergezet. Het vergt lef om een dergelijke productie op de planken te brengen.

De muur in Berlijn leidt tot vervreemding, moedeloosheid, moed en angst. Van de ene op andere dag zijn mensen van elkaar geschieden. Het wordt tot leven gebracht door 8 spelers. Heel mooi hoe alle personages in hun eigen tegenstrijdigheden worden neergezet. De stoere soldaat die steeds zijn moeder belt, de jonge moeder voor wie liefde en nabijheid belangrijker is dan vrijheid, de op het oog vriendelijke groenteman die intussen mensen aangeeft bij de Stasi, de naar vrijheid snakkende jongen die dat met de dood moet bekopen. Vooral het laatste deel is prachtig en ontroerend.

Stef Bos is verantwoordelijk voor prachtige lied teksten. Die maakten in combinatie met de muziek zo’n indruk op het publiek dat besloten werd tot het uitbrengen van een castalbum. Stef Bos reikte het album met 11 nummers op 26 maart uit aan de cast.

Producent Fons van Rongen: “Het verhaal van de musical en de personages passen perfect bij de teksten van Stef, poëtisch en herkenbaar. Ik ben heel blij dat de mensen nu voor of na de voorstelling ook nog kunnen luisteren naar de prachtige nummers van Stef en componist Helmer Kant. En het is natuurlijk een eer dat Stef Bos het album zelf komt uitreiken aan de cast. Dat voelt toch speciaal.”

“Ik heb met tranen in mijn ogen van geluk en ontroering zitten kijken naar een voorstelling die gaat over Berlijn in 1961, mijn geboortejaar. Maar eigenlijk nog steeds relevant is in deze tijd.” Liet Stef Bos weten. Hij voegde er aan toe: “Het was een heel fijn avontuur om dit te maken.  Geschiedenis leert ons ook iets over de toekomst. Wat in de slotwoorden klinkt over ogen die weer gaan schitteren. Dat ontroert me.”

Het album is nu op alle streamingsdiensten te horen. En het moet gezegd : hoe vaker je het hoort, het wordt steeds mooier.  En ga vooral voor 29 april nog kijken naar deze mooie sobere  maar indrukwekkende musical.
 
Checkpointcharliedemusical.nl

Door Elise Kant

Kijk HIER voor het fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025