Musicalnieuws.nl

Charlie and the Chocolate Factory: Een kleurrijk feest voor jong en oud!

In een met chocolade overladen Delamar theater ging op 11 september 2022 de voorstelling Charlie and the Chocolate Factory in première. Na een lange zoektocht om jonge acteurs voor de rollen van Charlie, Joris, Casper, Violet en Veruca te vinden was het aan Cast oranje de eer om de première te spelen.

De wereldberoemde Willy Wonka opent de poorten van zijn mysterieuze chocoladefabriek, maar slechts voor vijf gelukkigen die een gouden ticket weten te vinden. Het is de grootste wens Charlie om de fabriek te mogen bezoeken, iets waar hij al jaren van droomt en alles voor over heeft. Maar het gezin van Charlie is arm en de kans op het vinden van een gouden ticket is heel klein. Een schril contrast met de vier kinderen uit de welgesteldere milieus, die zonder veel moeite een gouden ticket weten te bemachtigen. Maar Charlie heeft geluk en vindt het laatste ticket. Samen met de vier andere ticketwinnaars gaat hij op een onvergetelijke reis door de wondere wereld van Willy Wonka’s chocoladefabriek. Wat begon als een rondleiding blijkt echter een test van de eigenzinnige Willy Wonka te zijn, om een waardige opvolger als directeur van zijn fabriek te vinden.
 
Allereerst maken we kennis met Noah Fontijn als Charlie Bakker. Klein van stuk maar met een uitstraling en stem waarmee hij direct het Delamar inpakt. Zo begin je een première!
 
Het gezin van Charlie bestaat uit mevrouw Bakker (gespeeld door Julia van der Vlugt welke een tranentrekkende ‘Als je vader er was’ ten gehore bracht), opa Jakob die alles vanaf Darwin tot Napoleon heeft meegemaakt en Charlie’s grootste fan en vriend is (mooi gespeeld door Peter van Heeringen), Oma Jakoba (Debbie Korper), Opa Willem (Rein Hofman) die de lachers op zijn hand heeft en Oma Willemina (Aniek Venhoeven). Het is een grappig gezicht de opa’s en oma’s in het bed en moeder Bakker ernaast.
 
De andere ‘gezinnen’ die we leren kennen zijn moeder (Annemarie Jung) en zoon Slok (Tom Wijkamp), moeder (Eva van Gessel) en zoon Teevee (Roman Perrier), Vader (Kevin Klein) en dochter (Nova Hamel) Beauderest en vader (Stijn Westenend) en dochter (Madelief Adriaansen) Peper.
Elke familie heeft een scene in de show waar zij zich in kunnen voorstellen. Dit is ook het moment voor de kinderen om hun moment te pakken. Tom Wijkamp heeft met z’n accent en tros met worstjes de lachers al vroeg op de hand, Roman Perrier kan heel zijn branie en ondeugendheid kwijt in karakter Joris Teevee, Madelief Adriaansen ontpopt zich tot ware ‘mean girl’ (arme papa!) en Nova Hamel laat zien over een gouden keel te beschikken en dat alles terwijl ze de hele voorstelling op rolschaatsen speelt!
 
Willy Wonka, zijn naam is bekend en iemand die je aan chocolade linkt moet wel een leuke man zijn toch? In de voorstelling wordt duidelijk dat het een beetje een rare snuiter is. Hij doet zijn eigen ding en trekt zich weinig van een ander aan. Dat blijkt ook wel als hij keer op keer de kinderen een lesje leert en zich niet stoort aan de redelijk lugubere wijze waarop dat soms gebeurt.
Hier moeten we soms even aan wennen omdat we in de eerste akte een andere kant van Wonka zien. Waar hij in de eerste akte een aardige benaderbare man lijkt te zijn wordt in de tweede akte duidelijk dat hij goed voor ogen heeft wat hij wil en hier geen tijd te hebben voor smalltalk. Hij is mysterieus en een beetje een dark figure.
 
De voorstelling is een kleurrijk geheel en wat vooral opvalt zijn de gave effecten die zijn gebruikt. Zo wordt meermaals projectie ingezet wat echt heel goed is gedaan. We worden zo echt meegezogen de fabriek in en aan het begin van de tweede akte is het net Zweinstein.
Het decor en de special effects zijn goed uitgevoerd en maken het geheel een compleet plaatje.
De muziek mist wat ons betreft een echte eleven o’clock song hoewel de pauze finale ons ontroerde. Aan de band zal het niet liggen zij spelen strak en het materiaal wordt door de voorstelling heen prima gezongen.
Het einde van de voorstelling geeft een feel good gevoel en werd ontvangen met een welverdiende staande ovatie.
 
We zagen een fijne voorstelling met iets voor jong en oud. De humor is soms op het randje en dat maakt dat er genoeg te lachen valt voor het oudere publiek. De jongere kijker wordt meegenomen door het magische verhaal, de grappige kinderscenes en het kleurrijke geheel.

Wat ons betreft is Charlie and the Chocolate Factory een geslaagde voorstelling.

Door Anniek de Wild
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025