Musicalnieuws.nl

Castalbum van Robin Hood en het verdwenen Goud gepresenteerd‏

MusicalNieuws sprak met Julia Berendse, die de rol van Robin van Locksley zal spelen, en Jasmijn Utermark, die zowel Lady Marianne zal spelen als de oma van Robin. Jasmijn werd twee weken eerder benaderd met de vraag of zij de dubbelrol van Lady Marianne en oma wilde spelen.

“Echt bizar,” vertelt ze. “Ik werd gebeld door Ilse of ik auditie wilde komen doen. Ze had heel snel een aantal mensen benaderd voor de auditie en toen hoorde ik een dag later al dat ik het zou worden. Hardstikke leuk natuurlijk, maar een paar dagen later was de scriptlezing al, dus binnen een week heb ik auditie gedaan en ook de scriptlezing. Bizar, dat is me nog nooit overkomen. Het was wel even puzzelen wat mijn agenda betreft en ook dingen afzeggen, maar dat doe ik graag en dat kon gelukkig ook. Je moet er wat voor over hebben!” We vragen haar naar haar rol. “ik heb een dubbelrol, Lady Marianne en oma. Twee heel tegenovergestelde karakters, alleen al qua leeftijd natuurlijk. Tot nu toe werd ik altijd voor heel jonge rollen gevraagd, door mijn uitstraling en omdat mijn stem ook licht is, maar nu mag ik lekker een oud wijf spelen,” zegt ze lachend. “Om een overtuigende oma te spelen is een hele grote uitdaging. We kunnen niet te veel met grime werken, omdat ik vaak moet schakelen tussen beide rollen. En Marianne is hoogzwanger – daar heb ik ook geen ervaring mee. Dus ook dat wordt een nieuwe ervaring! Maar ontzettend leuk, met hormonale schommelingen van hier tot daar, heerlijk om te spelen. Ik heb er zin in en ga me er helemaal ingooien!”
 
We vragen Julia Berendse om iets over haar rol te vertellen. “Robin is een heel avontuurlijk meisje, een stoer en pittig type. Ik heb zelf altijd het meisje van The Hunger Games in mijn hoofd als ik aan Robin denk. Echt een stoer meisje, dat niet bang is voor gevaar en heel erg opkomt voor het goede en het recht. Ze is redelijk jong, een jaar of 15, 16. Jong en fris maar wel op weg naar volwassenheid. Zij komt naar Nottingham, waar haar oma woont. Zelf is ze daar ook opgegroeid en ze komt na lange tijd weer terug. Haar oma heeft haar gebeld met de boodschap ‘ik moet verhuizen, wil je me komen helpen?’. De reden waarom haar oma moet verhuizen kent ze niet, maar eigenlijk blijkt al heel gauw dat de burgemeester van Nottingham de bewoners uit hun huis wil zetten. Robin pikt dit niet en zegt tegen haar oma dat ze haar koffers moet laten staan. Ze vindt vervolgens het dagboek van Robin Hood waarin de legende van het verdwenen goud staat. Ze besluit om daarnaar op zoek te gaan om op die manier de mensen te kunnen helpen.” Lijkt Robin op jou, vragen we Julia. “Wel een beetje,”zegt ze. “Ik denk wel dat ik iets sneller bang ben dan Robin. Zij is echt onveschrokken en durft alles aan. Zelf ben ik ook wel iemand die snel dingen uitprobeert en niet zo bang is als dingen misgaan. ‘Dan zie ik dan wel weer’, denk ik altijd, al denk ik wel iets meer na dan Robin. Op een bepaalde manier denk ik wel dat ik op Robin lijk. Achteraf hoorde ik ook dat ze bij de auditie het gevoel hadden dat ik aan hun beeld van Robin voldeed: niet alleen een meisje maar ook stoer.”
 
“Ook mijn castproces is heel kort geweest. Ik werd gebeld, naar aanleiding van een mailtje, om de volgende dag op auditie te komen. Eén dag daarna wist ik al dat ik het geworden was. Dus dat ging in één roes door, en toen was het er ineens. Vrij snel daarna heb ik de titelsong opgenomen, ook vrij uitzonderlijk. Op vakantie heb ik mijn script al kunnen bestuderen en heb ik al wat na kunnen denken over hoe ik het zou kunnen invullen en nu zijn we dus begonnen met de repetities. Ik heb ooit met Bastiaan een zomerproject gedaan op school en Thomas ken ik ook al, maar met hem heb ik nog niet samen gespeeld. De rest van de collega’s is helemaal nieuw voor mij. Maar de groep is heel leuk. Heel gezellig, maar er wordt toch ook hard gewerkt. In één dag hebben we al heel veel gedaan, daar stond ik echt versteld van hoe ver we eigenlijk al waren na die ene dag. We lachen veel maar werken ook hard en iedereen helpt ook met alles. Het geeft eigenlijk een heel knus gevoel en dat is iets dat ik heel prettig vind. Het is altijd afwachten natuurlijk als je in een nieuwe groep terechtkomt, maar ik ben heel erg blij met deze groep. Het gevoel van samen iets doen is heel erg mijn ding en dat vind ik in deze groep terug. Ik voel me helemaal op mijn plek.”
 
“Wat ik leuk vind aan deze productie is dat het een heel leuk script heeft en dat het zowel voor kinderen als volwassenen leuk is. Er zitten grapjes in verwerkt die kinderen misschien niet helemaal zullen snappen, maar waar volwassenen weer heel erg om kunnen lachen. Er zit veel vaart in, dus je zult je niet snel vervelen. De muziek die Bas heeft gemaakt vind ik echt waanzinnig. Al mijn neefjes en nichtjes kennen de titelsong al helemaal uit hun hoofd. De muziek blijft heel erg hangen. Af en toe betrap ik mijn vriend er zelfs op dat hij ‘Een nieuwe Dag’ onder de douche zit te zingen! De muziek is dus catchy en het verhaal geeft weer een nieuwe twist aan het verhaal van Robin Hood. En wat ik vooral leuk vind is dat een meisje in dit verhaal de held is. Het is natuurlijk heel vaak zo dat de meisjes in een slachtofferrol worden gezet en dat de mannen het wel even gaan oplossen. Voor kleine meisjes vind ik het heel stoer dat ze nu kunnen zien dat ook meisjes dingen kunnen aanpakken en de wereld kunnen verbeteren.”
 
De cast van Robin Hood en het verdwenen Goud bestaat uit Bastiaan de Haan (Robin Hood), Julia Berendse (Robin van Locksley), Ferdinand Biesheuvel (Burgemeester/Koning John), Jasmijn Utermark (Lady Marianne/oma), Leon van Uden (Will Scarlett/bewaker), Erwin Dekker (Kleine Jan/William Scarlett), Tobias van Harmelen (Bewaker/swing) en Jennie Hedding (swing). De voorstelling is van 18 oktober 2015 tot en met 22 mei 2016 te zien zijn in de Nederlandse theaters. De première is gepland op 31 oktober a.s. en vindt plaats in Theater aan de Parade in Den Bosch.