Musicalnieuws.nl

Cast ijzersterk in One de Musical

Op zondag 28 november 2021 was het eindelijk zover: de première van One de Musical. Roel Pieters, producent van deze musical is hier ruim 20 jaar bezig geweest, maar eindelijk mocht hij “zijn kindje” aan het grote publiek laten zien.

Het getuigt van veel moed om in deze tijd een nieuwe show te brengen en daarom niets dan lof voor de producent en zijn collega’s. Het is ook een totaal nieuw concept: een LED-BOX musical. Wat in houdt dat er niet alleen grote led-schermen op het podium staan, maar ook in de zijwanden en in het plafond zitten led-schermen. Deze moeten het effect geven om helemaal in de show te zitten. En er zijn momenten waarop dit effect mooi tot zijn recht komt. Maar helaas valt dit vaak in het niet en vraagt men zich soms af wat er nou bedoeld wordt. Helaas is dit gevoel ook wel afhankelijk van waar je zit in de zaal, want zit je te dichtbij dan is het effect duidelijk minder. Maar ook als men verder weg zit, komt niet alles de hele tijd goed tot zijn recht, dit door een gigantische constructie waar de cast overheen kan rennen en klauteren. Het idee is erg origineel, maar met name de overhangende brug blokkeert vele zichtlijnen. Omdat de constructie midden in de zaal hangt, zijn de mensen voorin gedwongen steeds om zich heen te kijken, wat de nodige nekklachten op kan leveren.

Acteur Peter Lusse is de ‘komische’ noot in deze voorstelling en speelt archeoloog dr. North, maar alvorens hij in de rol van archeoloog kruipt, komt hij het publiek op komische wijze de corona regels uitleggen.
De lichtelijke slap-stick achtige wijze waarop hij je in het verhaal mee wilt trekken is ietwat flauw. Ondanks dat hij zijn best doet blijft zijn rol in het stuk toch wel een vraagteken.

Het echte verhaal gaat over de geliefden Amon, (Soy Kroon) en Prinses Amira (Nienke Latten). De twee kennen elkaar al op het moment dat wij in hun leven worden meegenomen. Iets wat zonde is waardoor je nul empathie met hun verhaal krijgt. Amon is een stoere “sleper” die werkt aan de bouw van de piramide van Farao Cheops (Jeroen Phaff), Een relatie tussen een sleper en een prinses is natuurlijk al gelijk verdoemd te mislukken. Zeker als grootvizier Hemioenoe (Jasper Kerkhof) zijn oog heeft laten vallen op de dochter van de Farao om zo meer macht te krijgen. Een verhaallijn die zeker al bekend klinkt en helaas ook niet erg origineel.

De cast is ijzersterk. Het energieke ensemble is geweldig. Ondanks dat komen ook zij niet volledig tot hun recht. Maar naast de sommige losse en onduidelijke karakters en loze scenes, zijn er ook momenten waarop men totaal betoverd wordt.
Met name door de prinses Nienke Latten. Wat een geweldige dame is dit. Zij draagt dit stuk. Vocaal is Nienke echt de uitblinker, dit mede door de pittige nummers die zij mag zingen waarna het publiek met open mond een staande ovatie geeft. De overige nummers zijn wat minder indrukwekkend en blinken met name uit door het vele herhalen van dezelfde woorden.
Ook moeten wij wat vraagtekens zetten bij de kostuums. Terwijl sommige perfect van top tot teen zijn doordacht en prachtig uitgevoerd, voelen sommige kostuums aan als een amateur productie.
De spatschermen als maskers zijn wel een duidelijk dieptepunt, maar wanneer die worden gecombineerd met moderne Vans, is de visie totaal zoek.

One de Musical blinkt uit door de cast, maar valt helaas door de mand. Soms is less echt more en is gewoon een mooi verhaal vertellen genoeg en hoeft men al die bombarie niet. Ook jammer dat het script niet van dezelfde kwaliteit is, waardoor zelfs de onwijs getalenteerde cast niet volledig zijn talenten kan tonen.

Kijk HIER voor ons foto verslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025