Musicalnieuws.nl

Callas, Onassis, Kennedy, een boeiende muzikale vete

Na ‘In bed met Dietrich en Piaf’ brengen de makers en uitvoerders nu ‘Callas Onassis Kennedy’ op de planken. Een intrigerende voorstelling over passie en wraak, over opera en realiteit, waarin feit en fictie op een verrassende manier door elkaar lopen

De driehoeksverhouding tussen de Italiaanse operadiva Maria Callas, de Griekse multimiljonair Aristoteles Onassis en presidentsweduwe Jacqueline ‘Jackie’ Kennedy leidde in de jaren zestig tot een wereldwijd mediacircus. Callas Onassis Kennedy is een muzikale voorstelling die het turbulente en dramatische verhaal van het trio vertelt.

Onassis ruilde Callas zonder pardon in voor Jackie Kennedy. Na de breuk geeft Callas haar zangcarrière op en is ze klaar voor een nieuwe start. Ze werkt met de controversiële filmmaker Pier Paolo Pasolini aan haar eerste filmrol: Medea, de Griekse tragedie over de vrouw die wraak neemt op haar ontrouwe geliefde. Het verleden laat zich niet wegstoppen en als Pasolini’s moeder Susanna onverwacht op de set verschijnt, komt het tot een confrontatie tussen de diva en de filmer.

In de tweede akte wordt de filmset verruild voor de jacht van Aristoteles Onassis. De doodzieke scheepvaartmagnaat heeft zijn ex-minnares Callas uitgenodigd voor het eerst sinds zijn huwelijk met Jackie Kennedy. Onassis komt met een verrassend voorstel. Maar is Callas naar het jacht gekomen om haar ex-geliefde de hand toe te steken of is ze als een moderne Medea uit op wraak…..

De voorstelling komt ietwat traag op gang. In de eerste akte draait het vooral om filmregisseur Pasolini en die naam ontbreekt juist in de titel van de muzikale vete. Onassis en Kennedy maken pas in de tweede akte hun entree. Na de pauze heeft het stuk meer vaart. Eén ding staat echter buiten kijf: alle drie de spelers kunnen stuk voor stuk prima acteren en zingen. Frédérique Sluyterman van Loo (Maria Callas), Ger Otte (Pier Paolo Pasolini & Aristoteles Onassis) en Irene Kuiper (Susanna Pasolini & Jackie Kennedy) worden muzikaal ondersteund door Marieke van der Heyden cello, glasharmonica en theremin.

Callas Onassis Kennedy
Gezien: dinsdag 29 oktober in het Isala Theater
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025